Antić: Jadarit nam može doneti milijardu evra

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je rudarstvo velika šansa i nedovoljno iskorišćen potencijal za privredni razvoj Srbije, ali i oblast preko koje naša zemlja u najkraćem roku može da značajno uveća svoj privredni rast.

Antić

Antić je, učestvujući na međunarodnoj konferenciji o rudarstvu u Beogradu, istakao da će do razvoja te grane privrede naročito doći po zavšetku istraživanja jadarita u Jadarskom basenu kod Loznice iz koga se dobija litijum za baterije.

„Ako budemo pametni i mudri i dogovorimo finansiranje proizvodnje litijuma i baterija u Srbiji, to bi otvorilo na hiljade radnih mesta u Srbiji i stotine miliona do milijardu evra izvoza, što bi značajno promenilo ekonomsku situaciju u Srbiji“, rekao je Antić.

On je naveo da otvaranje novih rudnika može da donese veliki broj novih radnih mesta, a neke procene govore da na jedno otvoreno radno mesto u rudarstvu dolazi njih devet u drugim oblastima.

Ministar je izneo podatak da Srbija sada ima 250 eksploatacionih polja na kojima se izvode rudarske aktivnosti i 100 istražnih polja na kojima rade neke od najvećih rudarskih kompanija iz sveta, poput Friporta, Rio Tinta i niza kompanija iz Kanade, koja je poznata rudarska zemlja.

Prema njegovim rečima, strane kompanije u geološka istraživanja u Srbiji ulažu između 10 i 100 miliona dolara na godišnjem nivou.

Antić je ukazao na to da Srbija ima najznačajnije overene rezerve uglja – lignita, čija će se eksploatacija unaprediti korišćenjem savremenih tehnologija kako bi se poboljšala zaštita životne sredine.

Takođe, kako je dodao, značajne su i rezerve škriljaca, bakra, cinka, jadarita, srebra i zlata.

Ministar je najavio da će Vlada uskoro usvojiti novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim će biti zaokružen zakonodavni okvir za ulaganja u tim oblastima.

Antić je napomenuo da će taj zakon dodatno osigurati ulaganja investitora u rudarstvo u Srbiji, skratiti procedure za dobijanje dozvola, bez bilo kakvih dodatnih administriranja i otežavanja rada investitorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com