Antić: Razmotrićemo sve nove gasne projekte

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će Vlada Srbije i resorno ministarstvo uzeti u obzir sve projekte koji mogu da obezbede dodatnu sigurnost i bezbednost u snabdevanju Srbije gasom.

Antić je u obraćanju novinarima povodom ponuda za alternative Južnog toka rekao da Srbija sve projekte tretira ravnopravno i vrlo ozbiljno, a među njima su gasovod Turski tok, Transjadranski gasovod (TAP), koji treba da dovede u region gas iz Azerbejdžana, kao i novi projekat vezan za ponovno dovođenje tečnog naftnog gasa iz SAD u Evropu i region, navodi se na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Nijedan od tih projekata ključno i kapitalno ne zavisi od Srbije, ukazao je on i dodao da će naša zemlja bez ikakve dileme biti deo onih projekata koji budu realni i koji će nam pružiti šansu da imamo dodatne količine gasa.

Srbija, kako je Antić kazao, ne bi trebalo da bude usmerena isključivo ka jednom projektu, već mora u narednom periodu daleko ozbiljnije da tretira sve projekte koji mogu da obezbede dodatne količine gasa za našu zemlju.

Ministar je, kada je reč o mogućnosti da se priključimo TAP projektu, istakao da Srbija može da razmotri određene varijante preko gasne interkonekcije sa Bugarskom, čiju su izgradnju Vlada i Ministarstvo rudarstva i energetike stavili među svoje prve prioritete.

Antić je podsetio na to da su u budžetu za 2015. godinu obezbeđena sredstva za izradu projektne dokumentacije, dok će do kraja februara u Sofiju otputovati delegacija resornog ministarstva koja će sa bugarskom stranom imati razgovore na tu temu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com