Beo metalsstroj u Rusiju poslao 575 radnika

Kompanija Beo metalsstroj, čijih je šest radnika smrtno stradalo na radu u Rusiji, na ruska gradilišta je poslala 575 radnika od kojih niko nema ugovor na neodređeno vreme, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Inspektorat za rad je nakon današnjeg inspekcijskog nadzora podneo dve prekršajne prijave protiv pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu zbog prekršaja iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.

„Nadzorom je utvrđeno da su nastradali radnici imali zaključene ugovore o radu na određeno vreme, kao i da im je poslodavac ponudio zaključivanje Aneksa ugovora o radu, a da im nije dostavio pisano obaveštenje koje sadrži razloge za ponuđeni Aneks, rok za izjašnjenje i pravne posledice koje mogu nastati nepotpisivanjem Aneksa ugovora o radu zbog čega je podneta prekršajna prijava iz oblasti radnih odnosa“, ističe se u saopštenju.

Dalje se navodi da zbog toga što poslodavac nije osposobio za bezbedan i zdrav rad smrtno stradale i zato što nije ustrojio propisane evidencije iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, podnet je drugi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Beo metalsstroj je radnike u oblast Jamal na Sibiru poslao kao podizvođač radova kompanije Velesstroj. Podizvođač radova na istom gradilištu je i još jedna beogradska kompanija – Tankmont – i u toj kompaniji je u toku inspekcijski nadzor.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com