Makedonija: Srbija prodaje naše tenkove!

Makedonski mediji su danas protestovali jer Srbija prodaje naoružanje koje je pripadalo JNA i, po njihovoj oceni, predmet je Ugovora o sukcesiji bivše SFRJ.

Prema proceni vrednosti vojne imovine koja je zaostala iza bivše države, a takvu je procenu radila jedino Hrvatska, Makedoniji bi trebalo da pripadne čak 3 milijarde dolara, piše makedonski dnevni list Dnevnik.

Da podsetimo, prema Sporazumu o sukcesiji, prilog Pokretna i nepokretna imovina, član 4 „pokretna materijalna imovina SFRJ koja je predstavljala deo vojne imovine države, biće predmet posebnih aranžmana koji treba da se dogovore između zainteresovanih država sukcesora“.

Među predstavnicima država sukcesora, od potpisivanja tog Sporazuma 2002. godine do danas, nije bilo ni reči o vojnoj imovini, nije podeljena ni sva državna imovina, a tek je podela privatne imovine (Aneks G) daleko od zadovoljavajućeg rešenja.

Visoki predstavnici za sukcesiju bivše države poslednji put su se sastali 2009. godine. Poziv za sledeći sasatanak trebalo je da uputi Sarajevo. Taj sastanak je više puta odlagan. Sad se navodno čeka formiranje vlasti u Sarajevu, posle nedavno održanih opštih izbora.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Republike Srbije nedavno je raspisalo javni poziv za prodaju „viškova naoružanja i vojne opreme„, među kojima se nalaze tenkovi, oklopni transporteri, haubice, rakete, radar…

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com