Beograd na vodi će se graditi 30 godina, Srbija vlasnik 32 odsto

Predstavnici Vlade Srbije danas su sa kompanijom Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali ugovor o izgradnju dugo najavljivanog Beograda na vodi, a tim ugovorom je predviđeno da se ovo naselje gradi 30 godina!

Polovina Beograda na vodi, precizirano je u ugovoru, biće završena za 20 godina.

Ugovor su potpisali Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandar Trifunović, direktor kompanije Beograd na vodi, i Muhamed Alabar, predsednik Upravnog odbora Eagl Hills-a.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji nije među potpisnicima ugovora, rekao je da će ugovor javnosti na uvid biti stavljen tek nakon što Komisija za zaštitu konkurencije da odobrenje. On je dodao i da su „ostale još dve, tri pravne radnje da se završe“, ne precizirajući o čemu je reč.

Prilikom potpisivanja ugovora u zgradi Geozavoda još jednom je ponovljeno da je reč o projektu vrednosti od 3,5 milijardi evra. Ugovorom je predviđeno da kompanija Eagle Hills „obezbedi 300 miliona evra“, kao i da Srbiji da kredite u iznosu od 130 miliona evra za izmeštanje železničke infrastrukture i proces eksproprijacije.

Srbija će biti vlasnik 32 odsto kapitala Beograda na vodi, dok će ostatak biti u rukama arapske kompanije.

Projekat, koji kao ni ugovor još nije objavljen, predviđa izgradnju više od milion kvadratnih metara stambenog i oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Biće izgrađeno i više od 62.000 kvadratnih metara takozvanih javnih sadržaja – ustanova kulture, škola, vrtića, objekata zdravstvene i socijalne zaštite. Projektom je planirana i izgradnja skoro 250.000 kvadratnih metara zelenih površina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com