Putin čita Obaminu poštu

Ruski hakeri, koji su prošle godine upali u kompjuterski sistem Bele kuće, imali su uvid u elektronsku poštu predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame, rekao je za Njujork Tajms neimenovani zvaničnik SAD i dodao da je upad bio mnogo više zabrinjavajući nego što je javno priznato.

„Ovo je bio najsofisticiranji napada koji smo do sada videli“, rekao je neimnovani zvaničnik.

Hakeri nisu uspeli da upadnu u Obamin lični mobilni telefon, koji on stalno nosi sa sobom. Ali, su uspeli da prodru u arhivu nekih ljudi iz Bele kuće, sa kojima se Obama dopisuje na dnevnoj bazi. Preko tih naloga hakeri su došli u posed mejlova koje je američki predsednik slao ili primao, naveo je neimenovani zvaničnik.

Iz Bele kuće su poručili da hakeri nisu došli u posed tajnim dokumentima. Napominjući, da većina zvaničnika u svojoj kancelariji ima dva računara, jedan koji je izuzetno zaštićen i drugi koji je umrežen u svet i koji se koristi za neklasifikovanu komunikaciju.

Ipak, Bela kuća je priznala da se i u neklasifikovanim porukama nalaze izuzetno osetljive informacije: raspored, prepiske sa ambasadorima i diplomatama, diskusije o zakonima i rasprava o američkoj politici.

Zvaničnici nisu naveli koliko je mejlova dospelo u posed hakera. Ali, su istakli da se strogo poverljive informacije predsedniku prenose ili usmeno ili preko papira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com