Bez većih promena na vodostajima u Srbiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova vanredna situacija proglašena na teritorijama tri grada i 14 opština, sa kojih je evakuisana 171 osoba.

image

Reč je o Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku i delu teritorije opština Kosjerić, Prijepolje, Nova Varoš i Ćićevac.

Na tim područjima je ukupno poplavljeno 710 domaćinstava, a na terenu su angažovani pripadnici Sektora za vanredne situacije, vatrogasno-spasilačkih jedinica, Žandarmerije, kao i Vojske Srbije.

U toku noći najviše padavina bilo je na istoku i jugoistoku Srbije, i to od 10 do 20 litara po metru kvadratnom za 12 časova, dok na severu Vojvodine nije bilo padavina.

Predsednik opštine Ćićevac doneo je, na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije te opštine u mestima Mrzenica i Trubarevo, zbog neposredne opasnosti od poplave uzrokovane rekama Zapadna i Južna Morava.

U ovoj lokalnoj samoupravi neposredno je ugroženo približno 30 domaćinstava i 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na području opštine Trstenik, nivo Zapadne Morave je u stagnaciji i zasad ne preti opasnost od novih poplava. Trenutno se brane tri objekta, a ugroženi su i u prekidu državni putevi drugog reda Ugljarevo–Vrnjačka Banja u dužini od 50 metara, Trstenik–Ugljarevo–Lozna–Kraljevo u dužini od 80 metara, kao i deo puta kod mosta na Velikoj Moravi, na putu Paraćin–Čepure–Raševica.

Specijalizovana jedinica Civilne zaštite – Odeljenje za spasavanje na vodi i pod vodom u stanju je pasivne pripravnosti.

Na teritoriji Opštine Varvarin došlo je do izlivanja Velike Morave u Obrežu.

Na teritoriji Ljiga, voda iz korita reke izlila se u selima Štavica, Dići, Gukoš, Cvetanovac, Jajčić, Latković, Moravci i Liplje, pri čemu je poplavljeno 900 hektara poljoprivrednih površina.

U Opštini Ub, u selu Kožuar, ponovo se aktiviralo klizište na mestu Đurđevića strana. U prekidu su putni pravci u selima Sovljak, Zvizdar i Tvrdojevac.

Vodosnabdevanje u selima Šarbane i Paljuvi je otežano i obavlja se iz cisterni. U selima Zvizdar, Takovo i Sovljak došlo je do porasta nivoa vode u bunarima, tako da se stanovnici snabdevaju flaširanom vodom.

U Novom Pazaru je normalizovano snabdevanje strujom, osim na potezu Bele Vode–Janča, gde struju za sada nema približno 800 domaćinstava i 1.000 domaćinstava na seoskom području.

Vodena bujica odnela je tri pešačka mosta i jedan u izgradnji, evidentirano je 15 klizišta, brani se 90 objekata, ugroženo je više desetina kilometara lokalne putne infrastrukture, a poplavljeno je između deset i dvadeset hektara zemljišta.

Evakuisano je 18 osoba, koje su smeštene u hotele u Novom Pazaru. U naseljima Šutenovac, Mur i Jaklja više od 30 domaćinstava je pod vodom, kao i naselja Svojbor, Banja i poljoprivredno zemljište u selu Postenje.

Crveni krst je obezbedio 15 sušilica i određenu količinu hrane, higijenskih paketa i sredstava za dezinfekciju, što će biti podeljeno na poplavljenom području Novog Pazara. Trenutno su svi vodostaji u stagnaciji i u toku je asanacija terena i objekata, a komisija za procenu štete izaći će na teren u toku narednih dana.

Na teritoriji Kraljeva vodostaji reka su u opadanju. U mestu Ada, u naselju Grdica, voda se povukla oko 15 centimetara. Na ušću reka, Ibar preseca otok reke Zapadne Morave i usporava oticanje i povlačenje vode sa ugroženih područja.

Takođe, radi se na utvrđivanju nasipa na Zapadnoj Moravi u mestu Grdica. Meštani sela Obrva, Lađevci, Sirča, Cvetke, Adrani i Miločaj uputili su poziv nadležnim institucijama Kraljeva za obezbeđivanje cisterne sa vodom za piće. Tokom poplava došlo je do isključenja sa elektroenergetske mreže 265 domaćinstava.

U Raškoj, u naselju Milatkovići, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju.

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja izlila se Zapadna Morava u mestima uz samu reku, i to u Vranešima, Podunavcima, Gračacu, Novom Selu i Vrnjcima. Pod vodom se nalaze oranice uz reku, u dužini od približno 15 kilometara, a ugroženih domaćinstava nema.

U Topoli su ugrožena postrojenja vodozahvata u selu Jarmenovci, sa kojeg se građani Topole snabdevaju vodom za piće.

U selu Natalinci, kod Rače, zbog naglog porasta reke Jesenice, ugroženo je devet domaćinstava u selu Saranovo, a Crveni krst je snabdeo vodom domaćinstva.

Na magistralnom putu Rača–Topola saobraćaj je normalizovan. Stanje na terenu se stabilizuje i nema izlivanja vodotokova.

U Čačku je nivo reke Čemernice opao za šest metara i voda se povukla u korito. Vodostaj Zapadne Morave, kod hale KK „Borac“, opao je za metar. Svi putni pravci su prohodni, osim pravca Čačak–Guča. Za saobraćaj je zatvoren železnički saobraćaj na relaciji Čačak–Požega.

Vodostaj Bjelice u Lučanima je u opadanju od 547 centimetara. Putevi preko Pilatovića su i dalje zatvoreni za saobraćaj. Bez struje je približno 60 domaćinstava, dok su domaćinstva u selu Dljin pod vodom i nemoguće im je prići.

Na teritoriji Užica, na području Lužničke doline, usled plavljenja reke Lužnice pod vodom je 520 hektara malina, jagoda, pšenice i kukuruza. Nizvodno od Sevojna, usled plavljenja Đetinje, voda je prekrila 1.500 hektara šargarepe, pšenice, kukuruza, povrtarskih kultura, maline i jagode.

Na ostalim područjima, poplavljeno je još 120 hektara zemlje pod pšenicom, malinama, povrćem, kao i 300 hektara zemljišta zasejanog drugim poljoprivrednim kulturama.

U Mokroj Gori je srušen most preko reke Drugančice, tri mosta su oštećena, registrovano je 20 klizišta, a u prekidu je 15 lokalnih putnih pravaca. Takođe, 80 domaćinstava je ostalo bez vode zbog prekida dva lokalna vodovoda – na Omaru i Rujevcu.

Situacija u Arilju se normalizuje. Vodostaj na Rzavi i Moravici je u opadanju i reke se povlače u korita.

Na području Bajine Bašte 56 domaćinstava, u zaovinskim zaseocima, neće imati struju, zbog čega se radi na nabavci agregata. Vodostaj Drine je u blagom porastu.

Situacija u opštini Požega se normalizuje, voda u rekama Đetinja, Skrapež i Moravica se povukla u svoje korito.

U devet prijepoljskih mesnih zajednica polomljeno je 125 bandera i snabdevanje građana električnom energijom je otežano, a zbog kvara na dalekovodima bez struje je približno 1.030 potrošača.

U pet novovaroških mesnih zajednica polomljeno je 108 bandera, a visina snežnog pokrivača na nekim mestima je i 70 centimetara, pa je snabdevanje električnom energijom otežano. Putni pravci u pojedinim mestima su zakrčeni polomljenim drvećem.

Usled kvarova na dalekovodima, bez električne energije je približno 650 potrošača u Kokinom Brodu i više od 60 potrošača u selu Božetići.

U Priboju, zbog kvarova na dalekovodima, struju nema 800 potrošača. Na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš bez napajanja električnom energijom je 2.540 potrošača.

U Obrenovcu su ugrožene mesne zajednice Poljane, Konatice i Draževac, koje se nalaze na nebranjenom delu reke Kolubare, koja se izlila kod mosta u Poljanima.

Deo stanovništva iz Draževca se samoinicijativno evakuisao. Na teritoriji Obrenovca postoji 40 stambenih objekata ugroženih klizištem. Nivo reke Kolubare opao je za metar i očekuje se pad plavnog talasa.

Vodostaji reka Save i Drine su u stagnaciji. Svi vodotoci su u svojim koritima i za sada nema opasnosti od poplava, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com