Stopa nezaposlenosti mladih 47 odsto

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić uputio je danas poziv privrednicima da daju šansu mladima za praksu, a potom i za zaposlenje, s obzirom na to da stopa nezaposlenosti ove kategorije stanovništva od 15 do 24 godine iznosi 47 odsto.

Vanja Udovičić

Udovičić je, predstavljajući Nacionalni program mera zapošljavanja mladih do 2020. godine na plenarnoj sednici „Budućnost energetike, zdravstva i sporta počinje njihovim redefinisanjem“ na Kopanik biznis forumu, istakao da bi obrazovni sistem trebalo prilagoditi tržištu.

On je objasnio da se mora poboljšati praktična nastava jer samo pojedine srednje škole i fakulteti imaju zaključene ugovore o ovom vidu učenja.

Privatnici su predočili da su očekivanja mladih nakon završenog fakulteta ogromna, a sa druge strane nemaju adekvatna znanja za posao za koji se prijavljuju, preneo je ministar.

Prema njegovim rečima, došlo se do podataka da mladi nisu mnogo spremni da prihvataju sugestije i nova znanja, a ovi zaključci su dobijeni nakon razgovora sa predstavnicima najuspešnijih kompanija u Srbiji o uzrocima slabog zapošljavanja mladih.

Udovičić je objasnio da je Nacionalni program za zapošljavanje mladih do 2020. godine izrađen u saradnji sa civilnim sektorom, a cilj je da se pokrenu institucije, kompanije i organizacije koje će dati smernice kako delovati da bi se nezaposlenost mladih smanjila.

Takođe, kako je naglasio, neophodno je da se popravi društveni sistem, ali i sistem vrednosti kod mladih, pri čemu se do rezultata ne može doći ukoliko nismo ujedinjeni.

Sednici su prisustvovali i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i izvršni direktor „Health consumer powerhouse“ Arne Bjornberg.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com