Bogićević i Perčević podelili odgovornost za propale banke?

Šabački biznismen Miroslav Bogićević danas je uhapšen prilikom, tvrde beogradski mediji, pokušaja bega iz Srbije na Aerodromu Nikola Tesla. U sklopu iste akcije uhapšeno je i još šest osoba iz likvidirane Privredne banke, za čiju se propast, između ostalih, sumnjiči upravo Bogićević. Međutim, ostaje pitanje, šta je sa Univerzal bankom?

Podsetimo, kada je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad Univerzal banci zbog pogoršanog finansijskog stanja banke i ugrožene likvidnosti i kontinuiteta poslovanja, Nebojša Divljan, jedan od suvlasnika, označio je Bogićevića kao glavnog krivca za propast banke.

„Najveći problem sa ’Farmakomom’, a to ne verujem da je Bogićević pominjao, jeste sporazum iz juna i septembra prošle godine, kojim je 920 miliona dinara drugih kredita naplaćeno olovnom šljakom i akumulatorskim ćelijama. Mislim da je to pokušaj prikrivanja tragova vezanih za izloženost banke za više od 20 miliona evra, o kojoj sam obavestio Narodnu banku Srbije. Saznali smo da se Bogićević prema još nekim bankama razduživao tim poluproizvodima, koji su navodno u njegovim magacinima i deponijama. O tome se priča dosta viceva po poslovnoj Srbiji, i ja pozivam ’Farmakom’ da sačuva obraz i da u isto vreme pozove sve poverioce koji su vlasnici te robe i pokaže im gde je njihova roba“, rekao je Divljan u ekskluzivnom razgovoru ovom novinaru početkom februara.

Bogićević je te navode demantovao, čak je priložio i do tada neobjavljene dokumente kojima je pokušao da objasni „prebijanje“ dugova sa Univerzal bankom, čiji je inače bio 10-procentni vlasnik. On je tvrdio da se njegova dugovanja toj banci direktno umanjuju subordiniranim kreditom koji je Bogićevićev Farmakom MB dao banci, ali takva vrsta prebijanja nije dozvoljena zakonom.

„Subordinirani kredit je vrsta uloga u kapital banke i po zakonu se ne može prebijati sa kreditima uzetim od banke. To je isto kao kada bi akcionar uzeo kredit i samovoljno ga prebio sa ulogom u akcije banke“, rekao je istom prilikom Nebojša Divljan.

Zanimljivo je da je baš zbog uzimanja kredita od Univerzal banke prošle nedelje uhapešn Goran Perčević, koji je takođe dužnik Privrednoj banci. Za sada nema informacija da se Bogićević i Perčević terete u oba slučaja, već je svakome na teret stavljena po jedna od ove dve propale domaće banke.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com