Borba protiv korupcije u oblasti tržišta udžbenika

Agencija za borbu protiv korupcije organizovala je, na inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, koordinacioni sastanak državnih organa na temu korupcije u prosveti, na kojem je konstatovano da postoje pokušaji opstrukcije zakona u ovoj oblasti.
udžbenici
U saopštenju se navodi da Ministarstvo nastoji da omogući kvalitetno, dostupno i efikasno obrazovanje za sve učenike i da su očuvanje integriteta sistema i preventivno antikoruptivno delovanje, principi ugrađeni u sva zakonska dokumenta koja je Ministarstvo donosilo i na kojima trenutno radi.
Kvalitetni nastavni materijali i udžbenici značajan su faktor doprinosa postignuću učenika i kvalitetu njihovog iskustva u školi.
U tom smislu, jedan od najznačajnijih zakona u prosveti u proteklom periodu nesumnjivo je novi Zakon o udžbenicima, koji ne samo da unapređuje kvalitet i dostupnost udžbenika, već ima i ugrađene antikoruptivne mere koje su dugo izostajale na tržištu udžbenika.
Resorno ministarstvo se obratilo Agenciji tražeći stručnu pomoć u borbi protiv korupcije jer se prilikom implementacije ovog zakona pokazalo da je korupcija nešto što prevazilazi delovanje samo jednog resora.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić obavestio je učesnike skupa o svim pokušajima opstrukcije sprovođenja zakonskih odredbi, koje su se neretko zasnivale na ličnim napadima na funkcionere Ministarstva i direktnom uticaju na škole od strane interesnih grupa.
S obzirom na ozbiljnost pritisaka sa kojima se Ministarstvo suočava i na značaj toga da se ova oblast uredi, zaključeno je da rešavanje problema u postupku izbora udžbenika zahteva sinhronizovano delovanje svih nadležnih državnih organa.
Dogovoreno je da se formira radna grupa, čiji će rad koordinirati Agencija za borbu protiv korupcije, a koja će analizirati slabe tačke u sistemu koje povećavaju intenzitet rizika od korupcije u ovoj oblasti i definisati odgovarajuća rešenja.
Na skupu je konstatovan nesumnjiv primer pokušaja opstrukcije implementacije zakonske regulative, kao i nedopustiv uticaj od strane interesnih grupa koje svoje delovanje zasnivaju samo na ličnoj koristi, a ne na dobrobiti učenika, i zbog toga je neophodna zajednička akcija u cilju prevencije korupcije u oblasti tržišta udžbenika, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com