Brisel: Izbeglice vraćati u Srbiju

Povodom najave Hrvatske da bi mogla da otvori koridor i omogući izbeglicama da idu dalje u druge države Evropske unije, u Briselu smatraju da bi „takvo postupanje značilo kršenje zakona EU i obaveza država članica“.

eu

U Briselu smatraju da, prema postojećim zakonima, odgovornost za registraciju, zbrinjavanje i razmatranje zahteva za azil ima država EU u koju su prvo ušli, prenosi Tanjug.

Prema istim izvorima u EU, Hrvatska je u ovom slučaju dužna da zbrine sve koji uđu na njenu teritoriju, registruje ih i razmotri zahteve za azil.

Ukoliko te osobe ne žele da podnesu zahtev za azil ili ne žele da se registruju, u EU kažu da bi Hrvatska u tom slučaju te osobe mogla da vrati u njihove države ako sa takvima postoje sporazumi o readmisiji ili u treću državu iz koje su ušli ako je ta država sigurna. U ovom slucaju u Srbiju.

Srbija je na spisku Evropske komisije sigurna država porekla. U Briselu kažu da EU sa Srbijom ima sporazum o readmisiji koji obuhvata i državljane Srbije, ali i državljane trećih zemalja koje u EU dolaze preko Srbije.

Evropska unija počinje da primenjuje plan o razmeštanju 40.000 izbeglica, ali to se odnosi samo na one koji su na teritoriji Grčke i Italije i isključivo na državljane Sirije, Iraka i Eritreje.

EU ponavlja da odgovornost za kontrolu spoljnih granica, za prihvat izbeglica i razmatranje njihovih zahteva ima svaka država posebno, a EU može samo pomoći.

Kao pomoć su „hot spotovi“, što su zapravo timovi stručnjaka raznih agencija Evropske unije koje samo pomažu u registraciji izbeglica, uzimanju otisaka prstiju i identifikaciji.

Ti „hot spotovi“ nisu prihvatni centri jer prihvatne centre organizuje sama država na čijoj se teritoriji oni nalaze. Takve timove EU može da pošalje i u Hrvatsku ukoliko ona bude smatrala da je to potrebno.

Prema nezvaničnom tumačenju iz EU, kao iskrene izbeglice se smatraju državljani Eritreje, Iraka i Sirije.

To u budućnosti može da se promeni. Jedan od kriterijuma na osnovu kojih se to utvrduje je taj da procenat uspešno rešenih zahteva za azil u EU za državljane određene zemlje bude iznad 75 odsto.

Za sada su to Sirija, Irak i Eritreja pa se njihovi državljani smatraju iskrenim izbeglicama i nema sumnje da su ekonomski migranti, rekao je izvor u EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com