Brza pruga do Budimpešte od 2018. godine

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Novom Sadu da će građani Srbije moći da koriste modernizovanu prugu Beograd–Budimpešta od 2018. godine, i poručio da će Srbija biti ponosna na svoju saobraćajnu infrastrukturu.

vučić

Vučić je na svečanoj promociji projekta modernizacije i izgradnje pruge Beograd–Budimpešta, koja je održana na Ranžirnoj železničkoj stanici Novi Sad, rekao da je dogovoreno da i pruga Beograd–Novi Sad mora biti otvorena 2018. godine.

To je velika stvar za našu zemlju. Sve ćemo završiti za dve i po godine. Očekujem da sa kolegama iz Kine i Mađarske zajedno pođemo od Beograda do Budimpešte i pokažemo šta sve može da se uradi kada su ljudi posvećeni tome, naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, ova brza pruga će povezati građane Srbije i Mađarske, ali i Srbiju sa centralnom i zapadnom Evropom, a Mađarsku sa istokom i jugom Evrope.

On je podsetio na to da je do sada rehabilitovano 120 kilometara pruge, kao i da na mnogim mestima vozovi sada idu mnogo brže.

Kada se sa kineskim i mađarskim partnerima izgradi brza pruga Beograd–Budimpešta, kako je predočio, vozovi će u gradskim sredinama ići 120 kilometara, a na otvorenom 180 kilometara na čas.

Vučić je ukazao na to da je dosta urađeno na modernizaciji pruge kod Male Krsne, Palanke, Ćuprije, Paraćina, od Sopota do Kosmaja, kao i da će se dalje renovirati pruga ka Nišu.

Srbija će biti zemlja koja će moći da se ponosi svojom železničkom i saobraćajnom infrastrukturom, poručio je premijer.

On je ujedno naveo da studije izvodljivosti koje su rađene u vezi sa ovom prugom nisu prikazale pravo stanje jer su merile broj putnika pre šest meseci, a već sada je došlo do velikog rasta.

Premijer je izrazio zahvalnost i Ruskim železnicama na dosadašnjem doprinosu, najavivši da će saradnja biti nastavljena.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije najavilo je da se početak radova na pruzi Beograd–Budimpešta očekuje u 2016. godini, kada bude završena projektna dokumentacija.

Dužina pruge na trasi Koridora 10 između Beograda i Budimpešte iznosi oko 350 kilometara, od čega je 184 kilometara na teritoriji Srbije, a 166 kilometara na teritoriji Mađarske.

Nakon modernizacije pruge Beograd–Budimpešta, vreme putovanja između ova dva grada skratiće se sa osam na manje od tri sata, a vozovi će na toj relaciji postizati brzinu od oko 200 kilometara na čas.

Srbija će projekat modernizacije pruge realizovati u saradnji sa Kinom, a vrednost projekta iznosi 1,1 milijardu evra.

U Kini je krajem novembra potpisan okvirni sporazum o realizaciji projekta modernizacije pruge Beograd–Budimpešta koji će delom biti finansiran kineskim kreditom.

Takođe, predviđeno je da u realizaciji projekta 46 odsto bude učešće preduzeća koja nisu iz Kine.

Rok za izvođenje radova je 24 meseca od trenutka dobijanja građevinske dozvole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com