Business Insider: Kako Đoković zarađuje i na šta troši

Jedan od najpoznatijih svetskih ekonomskih sajtova, Business Insider, pozabavio se finansijskim statusom najboljeg tenisera sveta, Novaka Đokovića. Zapitao se autor teksta, Skot Dejvis, kako Đoković zarađuje novac i na šta ga troši, a rezultat njegovog istraživanja pomalo je razočaravajuć. Fokusirao se Dejvis na opšte poznate stvari, bez veće analize finansijskog stanja našeg tenisera, što mu je, da se zaključiti na osnovu naslova teksta, bio cilj.

Novak Đoković

Za početak Dejvis je zaključio da Đoković nije veliki trošadžija, kao mnogi sportisti, ali da uživa u „slatkom stilu života“.

Tako se ističe da je naš teniser prošle godine zaradio 48 miliona dolara, što ga čini drugim najplaćenijim teniserom na svetu i 13. najplaćenijim sportistom na svetu. Od nagrada na turnirima, Đoković je tokom dosadašnjeg toka karijere zaradio 79 miliona dolara, od čega 6,9 miliona samo u prvoj polovini ove godine.

Sponzorski ugovori Novaku Đokoviću su prošle godine doneli 31 milion dolara, a među njegovim najvećim sponzorima su Adidas, Pežo, proizvođač satova Seiko, Jacob’s Creek vinarija i japanski proizvođač odeće Uniqlo.

Ime Novaka Đokovića može doneti milione. To znaju njegovi sponzori, ali to zna i on. Zato je pre dve godine izdao knjigu „Servis za pobedu: 14-dnevni bezglutenski plan za fizičku i mentalnu savršenost“, a nedavno je na tržište izašao i njegov dijetetski brend pod nazivom Djokolife.

A sada da vidimo kako Đoković troši mukom zarađeni novac. Business Insider prenosi da naš teniser pored Pežoa, koji mu je sponzor, u svojoj garaži ima i Audi, BMW i Mercedes. Pre skoro šest godina kupio je jahtu Manhattan 60 za 2,5 miliona dolara, ali ju je u međuvremenu, ističe Business Insider, najverovatnije prodao. Helikopter kojim je došao na ovogodišnji egzibicioni turnir Boodles najverovatnije nije u njegovom vlasništvu.

U Đokovićevom vlasništvu je sigurno komora sa kiseonikom pod pritiskom CVAC Pod, koju je platio 75.000 dolara. Ta komora, po Đokovićevom priznanju, služi za povećanje tonusa mišića, smanjenje mlečne kiseline i za još svašta nešto…

Najzagriženiji poreski obveznici u Srbiji veoma dobro znaju da naš teniser živi u Monte Karlu, gde je i uredno prijavljen. Tamo je vlasnik dvosobnog stana.

U vlasništvu porodice Đoković nalaze se još i lanac restorana Novak, kao i kompanija Family Sport, koja se bavi organizacijom sportskih događaja i keteringom. Upravo ta kompanija je bila organizator jedinog ATP turnira u Srbiji, ali je zbog neisplativosti licencu za turnir vratila Asocijaciji teniskih profesionalaca (ATP). Za dobru nadoknadu, naravno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com