Cene gvoždja su na niskom nivou

Jedan od glavnih problem Železare Smederevo je što svoje glavne sirovine – gvoždje i koks – u potpunosti uvozi. Ukoliko do ugovora sa američkom firmom Esmark ne dodje, najavljuje se rešenje u vidu menadžment ugovora o upravljanju firmom u Smederevu, a od budućeg menadžment partnera se, navodno, očekuje da obezbedi sirovine po niskoj ceni.

Medjutim, cene gvoždja su u poslednjih godinu dana (stanje 13.januara 2015. godine) bile u oštrom padu, a sledstveno tome i cene čelika.

Ključni rudnici gvožja nalaze se u Kini, Australiji i Brazilu.

Trenutno cena metričke tone gvoždja iznosi 62,42 dolara. Najviša cena u poslednje 52 nedelje iznosila je 122,39 dolara za metričku tonu, a najniža 61,76 dolara.

Pad cene se, prema analizama tržišta sirovina, ima zahvaliti padu gradjevinske konjukture u Kini, koja je izazvana promenom strategije privrednog rasta. Kina je glavni proizvodjač i potrošač kako gvoždja tako i čelika.

I pored izvesnog oporavka cene gvoždja do koga je došlo poslednjih nedelja zbog  smanjenih zaliha te rude u Kini, svetski analitičari ne očekuju da će cena gvoždja u narednom periodu znatnije rasti.

Ponuda rude daleko premašuje tražnju, a svetski giganti ne nameravaju da smanje njenu eksploataciju.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com