Cene u junu veće za 0,5 odsto u odnosu na maj

Republički zavod za statistiku saopštio je da su maloprodajne cene robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u junu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku povećane za 0,5 odsto.

rzs

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u junu 2015. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, veće za 1,9 odsto, a u odnosu na decembar 2014. godine za 2,1 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u junu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena zabeležen je u grupama Rekreacija i kultura (4,1odsto), Transport (0,9 odsto), Hrana i bezalkoholna pića i Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (za po 0,5 odsto), Restorani i hoteli i Zdravstvo (za po 0,2 odsto) i Odeća i obuća (0,1 odsto).

Pad cena registrovan je u grupi Alkoholna pića i duvan (-0,4 odsto), kao i u grupama Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i Komunikacije i Obrazovanje (za po -0,3 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu značajnije menjane.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, podseća se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com