Devizne rezerve 10,29 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna iznosile 10.292,8 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 293 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

evro

Veći devizni prilivi u toku juna ostvareni su po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 83,8 miliona evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 73,8 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 116,4 miliona evra i na ime stare devizne štednje u iznosu od 108,4 miliona evra. Ostali veći odlivi realizovani su po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 75,0 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 22,4 miliona evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 22,1 milion evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine.

Neto devizne rezerve na kraju juna iznosile su 8.120,0 miliona evra i predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Junski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 731,1 milion evra i bio je za 128,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.435,1 milion evra.

Dinar je krajem juna bio na gotovo nepromenjenom nivou prema evru u odnosu na kraj maja, a Narodna banka Srbije je u junu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com