Čije su banje Srbije?

Vlada Republike Srbije ponovo ima nameru da privatizuje banjska lečilišta i jedina prepreka koju će morati da preskoči do odluke o toj privatizacji je Fond penzijskog i invalidskog osiguranja koji je dokazao da je vlasnik mnogih banja Srbije ili to još dokazuje pred sudom.

Stručnjaci, medjutim, smatraju da odluku o privatizaciji neće olakšati samo činejnica da Fond PIO nema sredstava da obnovi i pokrene neke od zatvorenih rehablitacionih centara i banjskih lečilišta (kao što je, recimo, Kuršumlijska banja), nego i činjenica da država odnedavno sasvim kontroliše upravljanje Fondom.

Vlada Republike Srbije je prvi put 2007. godine donela zaključak da se pokrene postupak privatizacije specijalnih bolnica i rehabilitacionih centara i tada su čak angažovani i privatizacioni savetnici za njih 14. Ali na taj zaključak je Fond penzisjkog i invalidskog osiguranja odgovorio pokretanjem 29 sudskih postupaka za dokazivanje svoga vlasništva nad tim institucijama i prvi spor dobio već 2009. Fond je dokazivao da je više od 30 banjskih lečilišta u Srbiji izgradjeno isključivo sredstvima penzionera.

Do pre šest meseci, Fond je dobio pravosnažne presude koje su potvrdjivale da je vlasnik: „Zdravljaka“ u Soko Banji, „Merkura“ u Vrnjačkoj Banji, jednog od dva banjska objekta u Novopazarskoj banji, bolnice „Zlatar“ Nova Varoš, „Čigote“ na Zlatiboru, „Žubora“ u Kuršumliskoj banji i centra u Banji Kovljači.

Više od 20 sudskih postupaka za dokazivanje vlasništva bilo je još u toku.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com