Da li će Vlada Srbije OPET prekršiti svoj zakon?

Sutra ističe Zakonom o radu predviđeni rok za Vladu Srbije da donese odluku o minimalnoj ceni rada.

Nakon što je Socijalno-ekonomski savet 15. septembra poručio da nije doneo odluku o minimalnoj ceni rada, Vladi Srbije je ostavljen rok od 15 dana da tu odluku donese.

Zakon o radu, koji je izglasan u Skupštini Srbije pre manje od dva meseca, propisuje da se minimalna cena rada za narednu godinu mora doneti do 15. septembra tekuće godine. Danas je 29. septembar. Zakon prekršen.

Dalje, Zakon o radu propisuje da ukoliko Socijalno-ekonomski savet ne uspe da postigne dogovor o minimalnoj ceni rada onda „odluku o visini minimalne cene rada donosi Vlada Republike Srbije u narednom roku od 15 dana„. Sutra ističe taj zakonski rok, pa bi trebalo očekivati da Vlada Srbije na današnjoj sednici, koja počinje u 11:30, i pored toga što tako nije najavljeno, donese konačnu odluku o minimalnoj ceni rada. Ukoliko se to ne dogodi, Vlada Srbije će po drugi put za 15 danas prekršiti sopstveni zakon.

Ministar rada, Aleksandar Vulin, 9. septembra je rekao da će država „do 15. septembra videti šta je realno po pitanju minimalne zarade“. Danas, 14 nakon 15. septembra, država, tačnije Vlada Srbije, nije javnosti saopštila šta je to realnost.

Podsetimo, predstavnici sindikata su zatražili da se minimalna cena rada sa aktuelnih 115 dinara po satu poveća na 137,9 dinara po satu, dok su poslodavci mišljenja da taj iznos ne treba menjati. Vlada Srbije nije zvanično saopštila svoj stav, sem ministra finansija, Dušana Vujovića, koji je ocenio da je „realno da se minimalna cena rada poveća za 6 do 7 odsto„.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com