Devizne rezerve u decembru smanjene za 370 miliona evra

Za samo mesec dana, u decembru, devizne rezerve Narodne banke Srbije smanjene su za 363 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci centralne banke.

Devizne rezerve su na kraju poslednjeg meseca 2015. godine iznosile 9.907 miliona evra, dok su na kraju novembra iznosile 10.270 miliona evra. Podsetimo, u oktobru su devizne rezerve umanjene za 445 miliona evra.

Kako je saopštila NBS, trenutne devizne rezerve obezbeđuju pokrivenost novčane mase u Srbiji od 278 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

Veći odliv iz deviznih rezervi tokom decembra ostvaren je po osnovu devizne obavezne rezerve banaka – 242,8 miliona evra (neto). To je direktan rezultat regulative kojom je smanjena stopa devizne obavezne rezerve. Na izmirivanje obaveza prema inokreditorima je otišlo 104,1 milion evra, dok je MMF-u vraćen dug u iznosu od 68,3 miliona evra. NBS nije saopštila koliko je u decembru novca izdvojila za odbranu kursa dinara.

Kada je u pitanju priliv deviza, slobodno se može reći, sve zaduženje do zaduženja. Od Svetske banke je dobijeno 109 miliona evra, od Evropske investicione banke 32,1 milion evra, a od „ostalih“ inokreditora 21,4 miliona evra. Od zaduživanja po osnovu prodavanja državnih obveznica u evrima devizne rezerve su uvećane za 98,1 miliona evra.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com