Digitalni TV signal za domaćinstva u Raškoj oblasti

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pustio je danas u rad predajnik JP „Emisiona tehnika i veze“ na Goliji, čime je 30.000 domaćinstava na Pešteru i podgolijskim selima dobilo kvalitetan digitalni televizijski signal.

ljajić

Ljajić je tom prilikom rekao da je do sada digitalnim signalom pokriveno 97,8 odsto Srbije, ali da je namera da se u narednom periodu pokuša da se to dodatno pojača.

On je istakao da je reč o jednom od najvećih projekata u toj oblasti, koji je državi doneo 90 miliona evra čiste dobiti, a stanovništvu mogućnost da dobiju kvalitetnu sliku i zvuk, ali i ostale usluge koje pruža digitalna televizija.

Potpredsednik Vlade je naveo da je ostalo 2,2 odsto stanovništva sa nepokrivenim signalom, uz objašnjenje da je pokrivenost od 95 odsto standard u toj oblasti kako bi se država smatrala digitalizovanom.

Ljajić je, naglasivši da je odlučeno da se digitalnim signalom pokriju i preostala dva procenta stanovništva, naveo podatak da je od juna do danas pušteno u rad 15 predajnika.

On je objasnio da je nemoguće pokriti sto odsto teritorije zbog tehničkih i geografskih razloga, ali i izneo uverenje da se može postići pokrivenost od 99 odsto, što se smatra izuzetnim uspehom.

Prema njegovim rečima, oko 30.000 stanovnika Golije i Peštera dobiće digitalni signal sa 15 kanala, a puštanjem u rad tog predajnika i korisnici u Novom Pazaru imaće još bolji TV signal.

One thought on “Digitalni TV signal za domaćinstva u Raškoj oblasti

 • 24. dec. 2015 at 15:33
  Permalink

  Umesto komentara – dopis ministru Ljajicu:

  MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA
  Potpredsednik Blade i ministar
  Rasim Ljajić

  „Ljajić: Za 30.000 domaćinstava na Goliji digitalni TV signal“

  „Nova emisiona lokacija ‘Golija – Kula’”

  Postovani gospodine ministre,

  Iz vaseg gore navedenog saopstenja ne vidi se jasno da li mislite i govorite o procentu pokrivanja lokacija ili stanovnistva na teritoriji Srbije sa digitalnim TV signalom.

  U Zakonu o potvđivanju Završnih akata Regionalne konferencije o radio – komunikacijama za planiranje digitalne terestrijalne radiodifuzne službe u delovima regiona 1 i 3, u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz (RRC-06) u §1.2.2 odredjeno je: “Zona pokrivanja radiodifuzne stanice, ili grupe radiodifuznih stanica, u slučaju mreže koja radi na jednoj frekvenciji (videti definiciju u §1.3.15 ovog Poglavlja) je oblast u okviru koje je jednak ili prevazilazi korisnu vrednost intenziteta električnog polja definisanu za određene uslove prijema i za posmatrani procenat pokrivanja prijemnih lokacija.”

  U Zakonu o elektronskim medijima u clanu 4. tacka 23) definisano je: “zona pokrivanja je pojedinačna servisna zona ili zbir pojedinačnih servisnih zona svakog analognog, odnosno digitalnog radio predajnika u slučaju mreže radio predajnika, unutar koje se obezbeđuje pokrivanje analognim, odnosno digitalnim terestričkim signalom pojedinačne audio-vizuelne medijske usluge, odnosno medijske usluge radija, i koja u slučaju digitalnog emitovanja obuhvata jednu ili više zona raspodele”. U ovoj definiciji nije odredjeno da li se ona (zona pokrivanja) odnosi na procenat pokrivanja prijemnih lokacija ili procenat pokrivanja stanovnisva.

  U Zakonu o javnim medijskim servisima (ZJMS) u clanu 15. stav 3. propisano je: “Javni medijski servis ima pravo da mu operator elektronske komunikacione mreže za terestričko emitovanje obezbedi kvalitetan prijem … digitalnog signala za najmanje 95% stanovništva na području na kome se pruža usluga javnog medijskog servisa … “.

  U Zakonu o potvrdjivanju Zavrsnih akta u Poglavlju 3, Aneks 2, § 3.2.1.4 i § 3.2.2.4 zona pokrivanja odredjena je procenatom pokrivanja prijemnih lokacija od 95%.

  Prema tome, odredbe o zoni pokrivanja iz Zakona o potvrdivanju Zavrsnih akata odnose se na procenat lokacija, dok se odredbe o zoni pokrivanja u vazecem ZJMS – odnose na procenat stanonistva. Medjutim, kao sto je dobro poznato, izmedju te dve vrste procenata nema jednostavne veze.

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 24. decembar 2015

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com