Regulisanje obaveza PIO fondova Srbije i Srpske

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Republike Srbije Zoran Panović i direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić potpisali su danas Protokol o regulisanju međusobnih obaveza po osnovu namirenja odštetnih zahteva PIO fondova Srbije i RS.

Protokolom se utvrđuju način i rokovi izmirenja međusobnih potraživanja koja su nastala po osnovu ispostavljenih odštetnih zahteva u postupku ponovnog obračuna penzija između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, u ukupnom iznosu od približno 4,5 miliona evra.

Po tom osnovu, PIO Republike Srpske duguje PIO Srbije 4,5 miliona evra, dok dug Srbije iznosi 166.000 evra.

Panović je tom prilikom rekao da će se na osnovu tog protokola u narednim godinama obavljati plaćanja, kao i da su dogovoreni mehanizmi tih plaćanja.

Milić je naveo da će Fond PIO Republike Srpske dug od 4,5 miliona evra u naredne četiri godine izmiriti u jednakim ratama, kao i da te isplate neće uticati na budžet PIO Republike Srpske, koji iznosi približno 500 miliona evra.

Direktor PIO fonda Republike Srbije Dragana Kalinović naglasila je da taj novac, približno 550 miliona dinara, mnogo znači tom fondu i da predstavlja ukupan iznos svih investicija koje su obezbeđene u finansijskom planu za 2016. godinu.

Taj plan uključuje investicije u opremu, održavanje zgrada i informacione tehnologije, koje su bitne za modernizaciju, dodala je Kalinović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao potpisivanju protokola, rekao je da na teritoriji Republike Srpske živi 10.817 korisnika penzija iz Srbije i da se svake godine za to odvoji približno 16 miliona evra.

S druge strane, na teritoriji Srbije živi oko 16.825 korisnika koji su penziju zaradili u Republici Srpskoj i svake godine se za to doznači približno 25 miliona evra, rekao je Vulin.

On je naglasio da korisnici fondova ta međusobna dugovanja nisu mogli da osete, ali da je za državu veoma važno da se to pitanje reši.

Prema njegovim rečima, Federacija BiH PIO fondu Srbije duguje približno 5,5 miliona evra, dok Srbija Federaciji BiH duguje iznos od približno 350.000 evra.

Mi se svakako nadamo da će nadležni organi Federacije BiH poći za primerom PIO fonda Republike Srpske i da ćemo naša međusobna potraživanja rešiti na obostrano zadovoljstvo, istakao je Vulin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com