Direktori javnih preduzeća: Partije ne odustaju

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković rekao je za Ekonomske Vesti da je pokušaj Vlade Republike Srbije da na mesto direktora Železnica Srbije dovede nekompetentnu osobu pokazatelj da će političke elite teško odustati od partiokratije.

„Gde god je bitan politički proces, gde god se radi o strateškom preduzeću nađe se način da se ta odlična ideja, departizacija, izbegne“, rekao je Stojiljković.

On je kazao da su komisije koje biraju čelnike javnih preduzeća nekompetentne i centralizovane „Zamislite tek na lokalnom nivou ljude koje biraju neki lokalni političari koji ni formalnih kvalifikacija za to nemaju. Čitava ta stvar pokazuje da im je to prioritet i da će od toga poslednje da odustanu“.

Stojiljković smatra da se veliki broj nepratijskih ličnosti ne javlja na javne konkurse jer pretpostavlja da je partijska podrška jako važna.

Na pitanje kako privući nepartijske ličnosti da se prijavljuju na konkurse za rukovodeća mesta javnih preduzeća Stojiljković je odgovorio: „Jednostavno, značajnim ingerencijama i stvarnim uverenjem da im se partijske ličnosti neće mešati u posao“.

Da podsetimo, Vlada Srbije je prošle nedelje predložila da generalnog direktora Železnica Srbije bude izabran Zdravko Jokić, čija je firma „Graditelj“ u blokadi 1.097 dana za iznos od 134.773.655 dinara.

Na pitanje kakvo je njegovo gledište o javnoj ponudi premijera Srbije Aleksandra Vučića biznismenu Milanu Beku da preuzme Železnice Stojiljković kaže: „Ta vrsta direktne nagodbe, ako imate tako specifično preduzeće koje je tako tragičan gubitaš, možda i ima smisla, ali u principu nisam za takvu vrstu mešanja“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com