Do 2016. neće biti domaćeg mleka i govedine

Predsedavajuća Upravnog odbora Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski izjavila je za Ekonomske Vesti da će ukidanje kvota na proizvodnju mleka u Evropskoj uniji, koje stupa na snagu 1. aprila, uništiti srpske farmere ukoliko Vlada Srbije ne uvede carine i prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i ne pomogne farmerima u modernizaciji.

„Od septembra meseca pokušavamo da ukažemo Ministarstvu poljoprivrede na to šta će se desiti i šta se dešava, ali na našu veliku žalost nemamo saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede i nemamo ni razumevanja. Očigledno tamo ne poseduju ni elementarno znanje iz ove oblasti. Nešto sad pokušavamo sa Vladom Republike Srbije da rešimo po pitanju otkupa ovog mleka u prahu koji su lagerovale mlekare, ali to su privremene mere koje dugoročno neće uroditi nikakvim plodom“, rekla je Bugarski i dodala da su naše mlekara pretrpane zato što domaći konditori već mesecima ne kupuju domaće mleko u prahu i domaći maslac.

Ona je istakla da domaćim mlekarima ništa ne ide u prilog, opala je kupovna moć našeg stanovništva, Rusija je zabranila uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz EU i sada još EU ukida kvote na proizvodnju mleka.

„I da se nije desila ova zabrana izvoza mleka i mlečnih proizvoda iz EU u Rusiju i da se nije desio pad kupovne moći samom činjenicom da se njima ukidaju kvote znači da smo mi najblaže rečeno potopljeni. Srpski farmer nema nikakvu šansu da preživi na taj način zato što su oni toliko spremni i opremljeni za proizvodnju da je bukvalno njima samo neko trebao da dozvoli. A, inače su imali kvote da ne bi podavili jedni druge, tako da mi realne šanse da se takmičimo sa njima nemamo“, kazala je Bugarski.

Ona je podsetila da su mlekari još u septembru prošle godine tražili od vlade da uvede carine i prelevmane, ukoliko žele da sačuvaju domaću proizvodnju, ali da iz vlade nije stigao nikakav konkretan odgovor.

„Zasada nemamo nikakvu konkretnu odluku Vlade Republike Srbije po tom pitanju i ukoliko se ne desi takav potez domaći potrošači neće sigurno piti domaće mleko, a ni meso, mi smo takođe proizvođači junetine. U to budite sigurni. Najkasnije do početka 2016. godine. Tokom 2015. će biti totalni potop, ukoliko se ne preduzmu neophodni koraci“, rekla je Bugarski i dodala da će uvođenje carina i prelevmana biti samo produženje agonije ukoliko Ministarstvo poljoprivrede ne izdvoji sredstva za stručnjake i sve ostalo potrebno da se farmeri ukrupne i imaju iste uslove proizvodnje kao oni iz EU.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com