AINS: Prodaja Telekoma bi imala negativne posledice po građane

Ekonomske posledice prodaje Telekoma Srbije će biti izuzetno negativne za građane Srbije, zaključila je Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS).

U pismu koje je AINS poslao Vladi Srbije konstatovano je i da Telekom Srbiju ne bi trebalo prodati jer je reč o strateški značajnom preduzeću, kao i zbog toga što bi prodaja tog preduzeća negativno uticala na razvoj telekomunikacione industrije u Srbiji.

AINS dodaje i da je prodaja, ili privatizacija, Telekoma Srbije nezakonita.

„Po Ustavu i Zakonu o privatizaciji nije moguće prodavati dobra u opštoj upotrebi, a to je svakako infrastruktura Telekoma, te je prodaja Telekoma time nezakonita… Prodaja Telekoma je takođe u suprotnosti i sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, jer ne obezbeđuje razvoj telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji. Takođe, i prodaja manjinskog paketa akcija Telekoma, uz većinska upravljačka prava stranog partnera nije u skladu sa zakonima Republike Srbije, a u praktičnom smislu ne predstavlja manje štetno rešenje od prodaje većinskog paketa Telekoma“, ističe se u analizi AINS-a.

U analizi koju je potpisao Branko Kovačević, predsednik AINS-a, ocenjeno je i da će prilikom prodaje Telekoma doći do velikih otpuštanja u samoj kompaniji.

„Pri prodaji telekomunikacionih operatora u regionu, tipično je otpušteno 50 odsto zaposlenih. U matičnom Telekomu radi 9.088 zaposlenih, od toga oko 3.000 inženjera, uglavnom elektroinženjera i mašinskih inženjera, i 4.500 tehničara. U kompanijama koje Telekom poseduje radi još 4.150 zaposlenih. Takođe će veliki broj inženjera i tehničara koji rade za dobavljače i podizvođače Telekoma gubiti poslove koje će novi vlasnik prebacivati u inostranstvo“, piše u analizi AINS-a uz dodatak da strani kupac „može nesmetano izvlačiti novac iz Telekoma kroz inostrane podizvođače i dobavljače da bi smanjio izdatke za porez“.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com