Do kraja godine dva nova helikoptera za VS

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da je u planu kupovina dva nova helikoptera iz Ruske Federacije i da do kraja nedelje očekuje potpisivanje preliminarnih predugovora, a nakon toga i ugovora.

gašić

Gašić je najavio da bi prve letelice trebalo da stignu u Vojsku Srbije do kraja godine.

On je rekao da je 8. avgusta, na poziv Ministarstva odbrane i Ministarstva sporta Ruske Federacije, sa ministrima Aleksandrom Vulinom i Vanjom Udovičićem boravio u Kazanju, gde je obišao jedan od najvećih helikopterskih zavoda u svetu, dok su razgovori nastavljeni juče i u Beogradu.

Ono što nam je u ovom trenutku potrebno jeste da možemo da izvršimo u potpunosti misiju spasavanja i pronalaženja, ukazao je ministar i precizirao da to podrazumeva noćno letenje, korpe za izvlačenje povređenih, vedra za gašenje požara i slično.

Prema njegovim rečima, razgovori su vođeni i sa predstavnicima kompanije „Erbas“, od koje je, takođe, u planu kupovina dva nova helikoptera.

Gašić je rekao da očekuje da će do kraja nedelje biti završeno kompletno uređenje prostora zgrade Generalštaba, koju je NATO bombardovao 1999. godine, a čije će rušenje početi u septembru.

On je naveo da će do kraja meseca biti završen tenderski postupak, kao i da se došlo do rešenja kako da se sruši deo po deo te zgrade, a da se deo i zadrži, uz napomenu da je na inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića počelo sređivanje zelenih površina.

Ministar je ukazao i na uzlazni trend u namenskoj industriji i izvozu naoružanja, i precizirao da se u toj oblasti ove godine očekuje izvoz u visini od približno 700 miliona dolara.

Namenska industrija bi, uz ulaganja, kako je ocenio, mogla da bude regenerator ili industrijski zamajac reindustrijalizacije Srbije.

On je podsetio na to da je Vojska Srbije 2006. godine napravila master plan u kojem je sve svoje objekte koji nisu perspektivni oglasila i stavila na prodaju, i dodao da je od velikog broja tih objekata do 2012. godine prodato samo 78.

Ove godine je u toj oblasti učinjen značajan napor u nameri da se lokalnim samoupravama ponudi što više tih objekata, koji, inače, puno koštaju, ukazao je Gašić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com