Vratili 100, a zadužili se 145 miliona evra prošlog meseca

Srbija se u julu po osnovu prodaje državnih obveznica u evrima zadužila za 145,4 miliona evra, saopštila je Narodna banka Srbije.

NBS

S druge strane, Srbija je iz deviznih rezervi u julu izdvojila 52,3 miliona evra za dospele hartije od vrednosti denominovane u evre, dok su obaveze prema međunarodnim kreditorima iznosile 47,5 miliona evra.

Devinzne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju prošlog meseca iznosile 10,63 milijardi evra. Time je obezbeđena pokrivenost novčane mase (M1) od 290 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga. Devizne rezerve umanjene za obaveznu deviznu rezervu banaka i sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine iznose 8,4 milijardi evra.

Najveći devizni priliv u julu ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu – 230 miliona evra. Od korišćenja kredita i donacija dobijeno je 38,1 evro, kao i ranije spomenutih 145,4 miliona evra od prodaje hartija od vrednosti. Neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve iznosio je 17,2 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com