Do kraja godine više ugovora s češkim firmama

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Novom Sadu da će češka firma Mitas u svoju fabriku u Rumi uložiti 18 miliona evra i zaposliti još 200 do 250 radnika.

vučić

Vučić je u izjavi za novinare nakon sastanka privrednika iz Češke i Srbije rekao da do kraja godine očekuje još novih ugovora sa češkim firmama, i najavio ulaganja u obnovljive izvore energije i hemijsku industriju vredna od 10 do 12 miliona evra.

On je, govoreći o firmi Mitas, ali i o drugim potencijalnim investitorima, ponovio da je obaveza Srbije da slobodni trgovinski režim koji ima sa EU, Ruskom Federacijom, zemljama CEFTA, Turskom, Belorusijom i Kazahstanom, obezbedi i sa centralnom Afrikom, jer bi onda proizvodnja Mitasa mogla da bude još veća, imajući u vidu to da ta kompanija značajan deo svojih proizvoda izvozi upravo na sever Afrike.

Razgovarali smo i o ulaganju u energetiku, o modernizaciji rudnika Soko, izgradnji novog rudnika Ćirikovac i termoelektrani Štavalj. Mislim da ćemo probleme koji postoje u vezi s načinom finansiranja, a zahvaljujući rezultatima u stabilizaciji javnih finansija, moći najvećim delom da rešimo finansiranjem iz budžeta, naveo je Vučić.

On je iskazao zahvalnost predsedniku Vlade Češke Bohuslavu Sobotki na poseti, ali i na pažnji posvećenoj našoj zemlji, i ponovio da Srbija želi da uči od češke privrede, koja je u ovom trenutku najbrže rastuća privreda u Evropi.

Sobotka je izrazio uverenje da odnosi dveju zemalja, posebno u privredi, imaju neiskorišćeni potencijal, zbog čega je, kako je rekao, i doveo više od 30 predstavnika čeških firmi, kako bi zajedno pružili podršku razvoju odnosa Češke i Srbije i poboljšali ekonomsku saradnju.

Možemo da ponudimo naše znanje i investicije za različite oblasti, od infrastrukture, železnice, pa sve do modernizacije u okviru energetike, rudnika i obnovljivih izvora energije, ukazao je Sobotka i dodao da se već uobličavaju neki konkretni planovi o saradnji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com