Dosta je bilo: Hapšenjem paora u Somboru omogućili uzurpaciju zemlje

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio Vladu Srbije da je svojim nesposobnim odlukama omogućila omogućila nezakonitu otimačinu poljoprivrednog zemljišta.

Dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Vlada Srbije je svojim nesposobnim odlukama omogućila nezakonitu otimačinu poljoprivredne zemlje, legalizovala njenu uzurpaciju i širom otvorila vrata nasilju i vladavini zakona jačeg.

Zaključak Vlade Republike Srbije, kojim je premijer Aleksandar Vučić ostavio mogućnost lokalnim samoupravama da se za uzurpirane površine poljoprivrednog zemljišta sklope sporazumi o vansudskom poravnanju sa korisnicima tih parcela, na teritoriji Somborske opštine izazvao je više incidenata.

Praktično je legalizovana uzurpacija poljoprivrednog zemljišta uvođenjem mogućnosti da se „ispod žita“ postiže dogovor o visini naknade koju će taj neko platiti za korišćenje državnih parcela. Ratari su došli u situaciju da bukvalno otimaju zemlju jedni od drugih i ulaze u posede koji nisu bili obrađeni, nepoštujući prava onih koji su zakupe redovno plaćali po ugovorima iz prethodnih godina.

U ovom prepucavanju ratara i uzurpatora, najgore je prošla grupa poljoprivrednika koji su već mesec dana boravili na njivama u okolini Gakova, čuvajući poslednju neuzurpiranu parcelu od oko 250 hektara.

Kako navode prisutni, po objavljivanju spornog Zaključka, na pomenutoj parceli se pojavio traktor koji je pokušavao da preore jednu od njiva. Poljoprivrednici koji su se našli na licu mesta, nisu dozvolili ulazak u njivu pomenutom radniku, već su ga oterali odatle. Po izjavi jednog od svedoka, “kao po unapred napisanom scenariju”, ubrzo su se pojavili policija i advokati firme koja zastupa uzurpatora- vlasnika traktora, koji je već ranije uzurpirao preko 2.300 hektara zemljišta u opštini, uz saglasnost nadležnih u opštini. Prisutni poljoprivrednici su uhapšeni i sa lisicama na rukama sprovedeni sudiji za prekršaje u Apatinu.

Na osnovu presude Prekršajnog suda u Apatinu, poljoprivrednicima je određena kazna zatvora od 30 dana. U zemlji u kojoj sudski procesi traju po 10 godina, a osumnjičeni, po pravilu, bivaju oslobođeni usled nedostatka dokaza ili zastare predmeta, ovakva efikasnost pravosudnih organa budi sumnje.

Preostali paori su zabrinuti da se ovim hapšenjem “čuvara” parcela, otvorio put uzurpatorima da bez poteškoća uđu i u ostatak neobrađenog zemljišta, a da je dovođenje policije predstavljalo zastrašivanje svih paora, kako bi se povukli i olakšali započeti posao nelegalne uzurpacije zemljišta.

Pokret Dosta je bilo oštro osuđuje postupke premijera Aleksandra Vučića i nadležnog Ministarstva poljoprivrede. Zahtevamo da se na regularnim tenderima državna zemlja dodeljuje onima koji je obrađuju. Osuđujemo svako nasilje, zloupotrebu policije i sudstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com