Dosta je bilo: Skupo plaćamo Vučićeva jeftina obećanja

Član pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ Aleksandar Glumac optužio je srpske vlasti da podsticajem od 18 miliona evra firmi Delfi Srbija novcem poreskih obveznika podstiče privredu Sjedinjenih Američkih Država.

dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Premijer je prilikom otvaranja pogona Delfi automotiv u Novom Sadu izjavio da će isti uposliti 2.000 radnika do kraja 2018. godine. Aranžman je takav da Srbija inostranoj firmi poklanja 45% celokupne investicije i novcem svih građana podstiče privredu SAD, odakle firma potiče.

Izvesno je, kao i kod svih „istorijskih“ investicija, da će se u novom pogonu obavljati najprostiji poslovi koji su neisplativi za proizvodnju u drugim državama. Novi pogon, u proizvodnoj hali Neobusa koja je u vlasništvu IM ”Matijević”, proizvodiće automobilske instalacije – kablove, kao da u Srbiji nemamo dovoljno pogona za izradu automobilskih kablova.

Ovakavim ”investicijama” se Srbija, polako ali sigurno, pretvara u zemlju proste i jeftine radne snage, uz davanje velikih podsticaja. Svi podsticaji koje daje Vlada inostranim investitorima potiču od novca domaćih poreskih obveznika. Ne tako davno čudili smo se radnicima u Kini, Indiji, Burmi, Filipinima, Indoneziji… koji po čitav dan rade najprostije poslove za dnevnicu od 10 dolara i postavljali pitanje kako ti jadnici preživljavaju. Sada više ne moramo da postavljamo takva pitanja, sad znamo zahvaljujući nesposobnoj Vladi.

Pogon Delfi u Novom Sadu, trenutno zapošljava svega 300 radnika, od koji je 150 direktno zaposleno kod poslodavca, a preostalih 150 preko agencija za najam radnika. Kakve su ugovore radnici potpisali i koliko im iznosi mesečna neto plata, za građane Srbije – poreske obveznike, koji su ovaj poduhvat finansirali, ostaje nepoznanica.

Prema rečima premijera, podsticaj koji je Delefi dobio, iznosi 18 miliona evra, dok celokupan projekat vredi 40 miliona evra. Tako Srbija inostranoj firmi poklanja 45% celokupne investicije. Svakim davanjem podsticaja inostranoj firmi vrši se privredni podsticaj države iz koje firma potiče.

Kako bi se ostvario uvid u svrsishodnost podsticaja koji je Vlada dala firmi Defli, s obzirom da se radi o novcu poreskih obveznika, tražimo da se javno objavi sledeće:

1. Ugovor o davanju podsticaja

2. Finansijska analiza isplativosti davanja podsticaja firmi Delfi

3. Strukutura trenutno zaposlenih, ime i prezime radnika, naziv radnog mesta, zahtevan stepen stručne spreme, stepen stručne spreme koji poseduje zaposleni radnik, mesečna neto plata i iznos prinadležnosti u skladu sa Zakonom o radu

4. Dinamika zapošljavanja u 2016, 2017 i 2018. godini, sa strukuturom radnih mesta na koja će biti zaposleni državljani Srbije.“, napisao je Glumac u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com