Ričard Branson predstavio putnički svemirski brod

Britanski milijarder Ričard Branson i njegova kompanija Virdžin Galaktik predstavili su danas novu verziju putničkog svemirskog broda, samo 18 meseci nakon što se njegov prethodnik srušio u kalifornijskoj pustinji Mohave.

Virdžin Galaktik

Ceremonija predstavljanja putničkog svemirskog broda, koji se zove „Virgin Space Ship Unity“, održana je u vazdušnoj i svemirskoj stanici Mohave, 160 kilometara severno od Los Anđelesa.

„Prilično je kul slati ljude u svemir“, izjavio je britnski milijarder, a prenosi Independent.

Bransonova jednogodišnja unuka krstila je svemirski brod flašom mleka. Sada ekipu Virdžin Galaktika očekuju brojni testovi i probni letovi.

„Kada budemo sigurni da možemo bezbedno da odvedemo naše klijente svemir, mi ćemo to i uraditi. Izuzetno smo počastvovani što već imamo više prodatih od ukupnog broja ljudi koji su do sada otišli u svemir“, navodi se u saopštenju kompanije.

Za nesreću Virdžinovog svemirskog broda, koja se dogodila 31. oktobra 2014. i u kojoj je poginuo pilot, kao krivac označen je ljudski faktor, odnosno prerana aktivacija rotirajućih krila na repu broda, ključnog sigurnosnog mehanizma za usporavanje pri ulasku u atmosferu.

Taj je problem sada rešen, a uvedeni su još neki sigurnosni alati i mere.

Virsžinovim svemirskim brodom upravljaće dva pilota, a moći će poneti šest putnika na visinu do 100 kilometara iznad zemlje. Karta za svemirsko putovanje koštaće 250.000 dolara po osobi, a osim u pogledu na planetu Zemlju i svemirski beskraj, putnici će iskusiti i bestežinsko stanje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com