Država plaća 750.000 zaposlenih

U javnoj upravi radi oko 530.000 ljudi, a u preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom oko 219.000, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički.

„To nisu i neće biti precizne brojke jer se zasnivaju na ‘registru’ koji objedinjava izveštaje svih korisnika budžetskih sredstava. To je nužno manje pouzdano od pravog registra koji bi prosto objedinjavao podatke o isplatama na samom izvoru svakog od plaćanja“, kazala je Udovički u intervuju za mesečnik „Biznis i finansije“.

Ona je istakla da je suština reforme državne uprave koja je u toku, „da dobijemo delotvorniju državu u kojoj će ljudi raditi s više zadovoljstva i ponosa, i biti itekako svesni da od njih zavisi aktiviranje potencijala koji ova zemlja ima, isto kao što zavisi i od privatnog sektora“.

„Kad je reč o javnoj upravi, dakle, državnim činovnicima, zdravstvu, školstvu, policiji, viškova zaposlenih nema mnogo. Ima ih u javnim preduzećima i preduzećima zavisnim od njih, ima ih i ‘nakačenih’ na državne institucije po ugovoru o delu“, istakla je Udovički.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com