Đurić: I EU okrivila Prištinu za neuspeh pregovora

Srpska strana, i pored izostanka napretka, nema razloga da bude nezadovoljna, jer su i saradnici visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini uočili da krivica za neuspeh pregovora počiva na Prištini, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, nakon danas održanog sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, a u vezi sa energetskim pitanjima.

Đurić je dodao da su predstavnici Prištine „odbili da ispune ranije preuzete obaveze“.

„Priština nije pristala da Zajednica srpskih opština i Elektroprivreda Srbije osnuju novu kompaniju koja će se baviti distribucijom električne energije na severu Kosova“, rekao je Đurić u Briselu i dodao: „Sem toga, nismo mogli da pristanemo da se velika imovina koju Srbija poseduje na Kosovu izvlači iz naših okvira“.

Kako je Vlada Srbije saopštila, u imovinu o kojoj je Đurić pričao spada i akumulaciono jezero Gazivode, za koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno istakao da „neće biti predato prištinskoj strani“.

Odbijanjem da novu kompaniju osnuju Zajednica srpskih opština (ZSO) i EPS, članovi prištinske delegacije su odstupili od Briselskog sporazuma i ranije dogovorenog Akcionog plana za njegovo sprovođenje, dodao je Đurić.

Takođe, kako je dodao, Priština je flagrantno prekršila i Sporazum o civilnoj zaštiti na severu Kosova, jer pripadnici civilne zaštite nisu dobili položaje koji su im obećani.

„U procesu normalizacije odnosa zadat je udarac onog trenutka kada je Priština odbila da razgovara o ZSO, iako je to prvi element Briselskog sporazuma i prva tačka Akcionog plana“, naglasio je Đurić i napomenuo da EU zna da je Srbija učinila sve da dođe do normalizacije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji bio jedan od članova delegacije Srbije, ukazao je na to da je jedan od pozitivnih aspekata današnjih razgovora bio dogovor da se pitanje energetike vrati u okvir Energetske zajednice.

„Srbija je u potpunosti primenila zakonodavstvo EU u oblasti energetike, a Priština je daleko od toga, iako je trebalo da to učine još od 1. januara ove godine“, objasnio je on i ponovio da su evropski partneri prepoznali konstruktivni stav Srbije po ovom pitanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com