Ekonomsko povezivanje garant stabilnosti u regionu

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić istakao je danas, ukazujući na izuzetan značaj saradnje zemalja u regionu, da su poslovni ljudi u ovom delu Evrope upućeni jedni na druge kako bi gradili poslovne odnose koji podstiču ekonomsku integraciju.

Sertić

Sertić je, učestvujući na 7. međunarodnoj investicionoj konferenciji u Sarajevu, ocenio da je povezivanje ovih zemalja u domenu ekonomije važno kako za Srbiju, tako i za sve njene susede, ali i da je garancija regionalnog mira i stabilnosti.

Ministar je poručio da region ne treba da bude samo geografski prostor, već pre svega okruženje koje pomera granice, gledajući u budućnost.

On je ocenio da smo na dobrom putu da kroz sinergiju u projektima infrastrukture, energetike, turizma, razvoja industrijskih parkova i modernih tehnologija učinimo da ovaj prostor postane ekonomska kapija Evrope.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno to što je ovogodišnji skup u Sarajevu posvećen saradnji sa Kinom, zahvaljujući kojoj je povezivanje, kroz mehanizam Kina–CIEZ, prepoznato kao novi motor regionalne saradnje, ali i kao deo globalnog procesa.

Sertić je u tom kontekstu posebno ukazao na mehanizam povezivanja dela Evrope sa Kinom u mrežu projekata od regionalnog i globalnog značaja.

Kineske inicijative u ovom delu Evrope obavezuju nas na to da, dok se borimo da našim zemljama obezbedimo privredni rast i društvenu stabilnost, tragamo za onim što nas spaja, a ne onim što nas razdvaja, objasnio je ministar.

Ministar je rekao da je projektima izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture, u investicionoj vrednosti većoj od 1,5 milijardi dolara, Srbija postala vodeća zemlja u ovom delu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom.

Prema njegovim rečima, most „Mihajlo Pupin“, koji su premijeri Kine i Srbije – Li Kećijang i Aleksandar Vučić svečano otvorili 2014. godine, prvi je kineski most u Evropi, podignut na Dunavu, najdužoj evropskoj reci koja spaja više zemalja ovog regiona.

Sertić je podsetio na to da je u okviru paket projekta revitalizacije i izgradnje TE „Kostolac“ čija je ukupna vrednost 1,06 milijardi dolara, iz kreditne linije Kina–CIEZ za drugu fazu, koja obuhvata proširenje površinskog kopa i izgradnju novog bloka, izdvojeno 608,26 miliona dolara.

Takođe, kako je dodao, počela je i izgradnja dve deonice autoputa na Koridoru 11 između Obrenovca i Ljiga, čija je investiciona vrednost 333,74 miliona dolara.

On je istovremeno izneo očekivanje da će u Beogradu uskoro biti uspostavljena Asocijacija za saobraćaj i infrastrukturu Kina–CIEZ, što će, kako je naveo, omogućiti još intenzivniju projektnu saradnju i uključiti više učesnika.

Ministar je podsetio na to da je nedavno potpisan sporazum o ulaganju kineske kompanije „Hestil“ u Železaru Smederevo, kao i da je veliki broj evropskih kompanija zainteresovan da širi proizvodnju u našoj zemlji.

Sertić je, ocenjujući da je to prednost za ovaj region, podvukao da Srbija time pokazuje da je kredibilan partner, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com