Konsultant: Neizbežno odlaganje prodaje Telekoma Srbija

Telekom Srbija juče je raspisala javni poziv za izbor privatizacionog savetnika, a portal Ekonomske Vesti podseća na ekskluzivni intervju sa Henrijem Lankasterom, svetskim stručnjakom u polju telekomunikacija, koji je ocenio da je odlaganje prodaje neizbežno.


 

Pre nekoliko meseci Telekom Srbija je počeo pregovore sa bankama oko refinansiranja duga, što je prekinulo ranije planove o njegovoj privatizaciji, tvrdi Henri Lankaster, stariji analitičar konsultantske kuće za oblast telekomunikacija BuddeComm u ekskluzivnoj izjavi za Ekonomske Vesti.

„Iako Vlada Srbije i dalje želi da proda udeo u Telekomu, naše je shvatanje, delimično bazirano na ovom refinansiranju, da se postupak privatizacije neće desiti pre 2017. godine, eventualno 2016“, tvrdi Lankaster, inače autor opsežne studije o aktuelnim tržišnim trendovima i rastu na telekomunikacionom tržištu Balkana. U toj studiji opširna analiza posvećena je i telekomunikacionom tržištu u Srbiji.

„Vlada Srbije mora da osigura dobar prihod od prodaje Telekoma, ali tržišna dinamika im trenutno ne ide u prilog, tako da mi mislimo da je odlaganje neizbežno“, kaže Lankaster za Ekonomske Vesti.

On dodaje da od 2011. godine, kada je Vlada Srbije odbila ponudu Telekoma Austrija, nije bilo ozbiljnijeg interesovanja iz inostranstva za kupovinu srpske kompanije.

„Uprkos kritikama vladinih oponenata, koji su tvrdili da je cena preniska, većina analitičara smatra da je cena bila visoka, dovodeći u pitanje kvalitet Telekoma Srbije i naglašavajući potrebu za ogromnim ulaganjima u infrastrukturu“, tvrdi Lankaster i podseća da je sredinom 2011. godine vlada odbila 1,1 milijardu evra za 51 odsto akcija, postavivši minimum od 1,4 milijarde.

„Telekom Austrija već je povećao svoju prvobitnu ponudu (950 miliona) i obavezao se da će uložiti 450 miliona u kompaniju u sledeće tri godine. Vlada je bila pod velikim pritiskom da svoje finansije dovede u red prema međunarodnim pravilima i prodaja Telekoma bi pomogla da se ispune ovi uslovi“, smatra Lankaster.

(12.09.2014)

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com