Esmarkova ponuda za Železaru validna, dve nevalidne

Komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva za privatizaciju Železare Smederevo utvrdila je da je ponuda američkog Esmarka za smederevsku čeličanu validna, dok su druge dve ponude nevalidne, saznaje portal Ekonomske Vesti.

železara

Ukupno 6 kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju za Železaru Smederevo, a tri su poslale ponudu.

Komisija će sprovesti analizu jedine validne ponude i nju će uputiti Vladi Srbije.

Nakon otvaranja ponuda za Železaru Smederevo u Agenciji za privatizaciju je rečeno da će pregovori sa ponuđačem biti završeni do 17-18. januara, a da će do 30-31. januara biti potpisan ugovor.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da to što je stigla samo jedna validna ponuda nije znak malog interesovanja, već da su poštovani strogi uslovi tendera.

Neki od tih uslova su bili da potencijalni strateški partner u poslednje tri godine ima prihod od najmanje 300 miliona dolara, da se očuvaju radna mesta u Železari (nešto više od 5.000), da se pokrene proizvodnja u visokoj peći 2 (najmanje 50% kapaciteta) i da se očuva puna proizvodnja visoke peći 1.

On je dodao da je Železara Smederevo problema u radu imala i pre 20 godina, a da je poslednji put uspešno radila za vreme U.S. Steel-a, kada je proizvodila dva miliona tona čelika i BDP-u doprinosila sa 1 odsto.

Železara Smederevo trenutno duguje nešto više od pola milijarde evra, a samo u 2013. godini napravljen je gubitak od skoro 15 milijardi dinara. Država svakog meseca Železaru Smederevo finansira sa nešto manje od 10 miliona evra.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com