Da li će ugovor sa Esmarkom biti tajan?

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija upitala je da li će Esmark dobiti „ono što nije bilo deo ponude na tenderu, zbog čega možda drugi potencijalni investitori nisu ni ušli u trku“

„Ako na kraju ugovor sa Esmarkom bude tajna ‘jer je investitor to tražio’, nećemo ni mi, ni ti potencijalni drugi partneri znati šta je država prvobitno htela (i već se dogovorila onomad u Londonu), a šta je na kraju dobila i da li je moglo bolje“, ističe se u saopštenju Transparentnosti Srbije.

Oni podsećaju na činjenicu da u javnom pozivu za prodaju 80,01 odsto Železare Smederevo, objavljenom na sajtu Agencije za privatizaciju, nisu bila navedena očekivanja od potencijalnih partnera, kao ni „da li su bili postavljeni zahtevi koji su odbili sve ostale potencijalne partnere, izuzev baš onog priželjkivanog – Esmarka“.

„Sada saznajemo da se vode teški pregovori i, s obzirom na prethodnu tradiciju netransparentnosti ugovora sa investitorima, ima mesta za zabrinutost: da li ćemo na kraju videti na šta je Srbija pristala da bi ovaj jedini, željeni i dozivani, investitor prihvatio Železaru koja je, nesumnjivo, kamen o vratu Srbije. A investitor zna da je ona kamen o vratu i sa ekonomske tačke gledišta u poziciji je da ucenjuje“, smatraju u NVO Transparenost Srbija.

Transparentnost Srbija je reagovala nakon izjave ministra privrede Željka Sertića da razgovori sa Esmarkom, koji je uputio jedinu validnu ponudu na javnom pozivu za izbor strateškog partnera Železare Smederevo, „idu veoma teško„.

„Još pre tri meseca bili smo informisani da je sa Esmarkom ‘postignut dogovor’ tokom susreta koji je premijer imao sa rukovodstvom te kompanije u Londonu. Onda su mediji čak počeli da izveštavaju da Esmark već šije uniforme za radnike i preostala je bila ‘samo formalnost’ – da se okonča tender. Tender je bio još jedan zbunjući korak – javni konkurs, praćen stalnim izlivima naklonosti prema Esmarku i izjavama najviših državnih zvaničnika da želimo da Esmark bude strateški partner“, dodaje se u saopštenju. 

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com