Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o Srbiji, u kojoj se poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU, pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i Srbija ohrabruje da nastavi ekonomske reforme.

Evropski parlament

U ovom dokumentu, čiji je autor izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, Srbija se poziva da nastavi sa sistematskim i ekonomskim reformama, obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Istovremeno, pozdravlja se otvaranje poglavlja 32 i 35, posvećenost Srbije evropskim integracijama, kao i mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu sa EU i akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na osnovna prava.

U Rezoluciji se izražava nada da bi i poglavlja 23 i 24 mogla da budu otvorena u prvom delu 2016. godine, imajući u vidu to da su presudna za reforme u pravosuđu.

U dokumentu se ističe da su pregovori o Poglavlju 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, od velikog značaja za napredovanje Srbije ka EU i da je puna normalizacija odnosa važan uslov za ulazak Srbije u Uniju.

Takođe, pozdravlja se angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa sa Prištinom i ističe volja Beograda da do kraja sprovede sporazume o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Dokumentom se ukazuje i na značaj konstruktivnog pristupa Vlade Srbije regionalnoj saradnji i naglašava konstruktivna uloga naše zemlje u Berlinskom procesu.

Srbija je pohvaljena i za konstruktivan pristup u rešavanju migrantske krize, uz ocenu da je naša zemlja Evropskoj uniji partner od suštinskog značaja i pomoći na Balkanu i da je iz tog razloga neophodno da joj EU obezbedi sredstva i adekvatnu finansijsku pomoć za rešavanje prihvata migranata.

Evropski parlament pozdravio je usvajanje Zakona o radu, smanjenje budžetskog deficita i poboljšanje poslovnog okruženja, uz podsticanje vlasti Srbije na to da unaprede investicionu klimu i smanje razlike između delova zemlje.

Vlasti se pozivaju i da osiguraju zaštitu stranog ulaganja, a takođe se, uz priznanje da postoji napredak u restrukturiranju javnih preduzeća, naglašava i važnost transparentnog privatizacionog procesa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com