FBI je ipak nešto radio?

Kako stvari stoje FBI će penzionerima u Srbiji uterati u džep još neki dinar, a ni druge kategorije stanovništva neka ne obese nos prerano : da li je FBI učestvovao u razotkrivanju grupe Belivuk – Miljković, optužene za najmonstruoznije zločine, oko toga ćemo se ćerati još.

Naime, Američka ambasada u Beogradu je na svom sajtu(rs. usembassy.gov/sr/)8.juna 2021.godine objavila jako opširnu informaciju, za čije je čitanje preporučljiva krajnja koncentracija, a iz koje proizilazi da je FBI u vezi sa  otključavanjem Sky aplikacija ipak nešto radio.

U vesti pod naslovom „FBI partner srpske policije i pravosudja u medjunarodnim operacijama protiv organizovanog kriminala“ navodi se :

„Kao deo tekuće koordinirane operacije sa partnerima u sferi sprovodjenja zakona širom sveta Federalni  istražni biro (FBI) radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela.

Ova operacija poznata kao Trojanski štit /Zeleni signal jedna je od najvećih operacija i najsavršenijih policijskih operacija ikada sprovedenih u borbi protiv organizovanog kriminala. Počevši od 7.juna izveden je čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja.

„Ova operacija jasno pokazuje da sve jače partnerstvo izmedju FBI i srpskih organa vodi ka poboljšanju bezbednosti gradjana obeju zemalja rasplićući mreže medjunarodnog organizovanog kriminala“, rekao je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

U operaciji Trojanski štit /Zeleni signal FBI je u tajnosti pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uredjaja pod nazivom ANOM koja je servisirala preko 12 000 šifrovanih uredjaja, koje je koristilo bar 300 kriminalnih sindikata uključujući medjunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u preko 100 zemalja.

Početkom oktobra 2019, uredjaji ANOM su se proširili u kriminalnim krugovima, medju administratorima, distributerima i agentima, koji su ovu šifrovanu platformu opisivali klijentima kao platformu ‘koju su smislili kriminalci za kriminalce’, a ciljna grupa za prodaju uredjaja ANOM bili su svi oni prepoznati kao učesnici u ilegalnim aktivnostima.

Uz podršku EVROPOL-a i u koordinaciji sa američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA) FBI je partner sa Holandskom nacionalnom policijom (Politie), Policijom Švedske (Polisen), Austrijskom federalnom policijom (AFP), organima za sprovodjenje zakona Srbije i drugih država radi obrade podataka iz preko 25 miliona poruka prikupljenih od strane FBI u periodu od 18 meseci, tokom kojeg su kriminalci razgovarali o svojim aktivnostima preko uredjaja povezanih sa sistemom ANOM. Ovako detaljan uvid omogućava identifikaciju i ciljanje visokopozicioniranih vodja kriminalnih bandi širom sveta. Operacija Trojanski štit /Zeleni signal omogućiće Vladi Srbije i Evropolu da budu daleko bolje obavešteni o organizovanom kriminalu kako u Srbiji tako i u Evropskoj uniji.

Kriminalne mreže imaju ogromnu potrebu za šifrovanim komunikacionim platformama koje im olakšavaju rad. Medjutim, tržište šifrovanih platformi za kriminalce je nestabilno. Juna 2020. šifrovana platforma Enkročet (Encrochat) otkrivena je zahvaljujući operativnom akcionom timu EMMA.

Nakon ove medjunarodne operacije, koja je izazvala potres u medjunarodnom podzemlju širom Evrope, usledio je još jedan sličan obračun marta 2021, kada je medjunarodna grupa sudskih i policijskih vlasti  blokirala upotrebu šifrovane komunikacije organizovanih kriminalnih mreža preko komunikacionog sistema Skaj (tkz. Operacija Limit). U ove dve operacije otkrivene su stotine miliona poruka razmenjenih medju kriminalcima. Nakon obaranja sistema Skaj, organizovane kriminalne mreže tražile su novu komunikacionu platformu koja će im omogućiti da izbegnu organe gonjenja.

Očekujući ovaj razvoj dogadjaja, FBI, u tesnoj saradnji sa AFP-om, razvio je strateški sistem ANOM kao odgovor na potrebe kriminalnih mreža za šifrovanom komunikacijom. Osnovni zadatak nove platforme bio je da cilja globalne organizacije koje se bave organizovanim kriminalom, švercom droge i pranjem novca bez obzira na teritoriju na kojoj operišu i da ponude slične šifrovane uredjaje sa karakteristikama kakve kriminalne mreže traže. Paralelna istraga protiv sistema Skaj bila je smišljeni strateški aspekt operacije Trojanski štit /Zeleni signal koja je navela deo baze kriminalnih korisnika Skaja da predju na platformu kojom je rukovodio FBI“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com