Fič snizio kreditni rejting Rusije

Rejting agencija Fič snizila je kreditni reting Rusije sa BBB na BBB-. To je poslednji nivo rejtinga jedne zemje koji se smatra investiciono prihvatljivim, ispod tog nivoa obveznice jedne zemlje smatraju se investicionim djubretom.

Budući izgledi kreditnog boniteta Rusije su, po Fiču, negativni.

Ranije je agencija Fič snizila rejting 20 velikih ruskih banaka sa stabilnog na negativno.

Pre toga je rejting Rusije na granicu investicionog djubreta ili BBB- snizila rejting agencija Standard i Purs i stavila ga na režim posmatranja. Standard i Purs je izglede da Rusija prvi put za poslednjih deset godina izgubi investicioni rejting ocenio sa 50 odsto. Nova oduka ove agencije najavljena je za sredinu januara.

Ministarsto finansija Rusije već je odreklo osnovanost za odluku Fiča da smanji rejting ruskih banaka, a danas je na snižavanje rejtinga Rusije reagovao zamenik predsednika Komiteta Saveta federacije za ekonomsku politiku Sergej Šatirov.

„Davno smo se uverili da odluke rejting agencija imaju i političku dimenziju i ponekad se koriste kao sredstvo pritiska na države i njihove ekonomije“, citiraju ruski mediji izjavu Šatirova datu agenciji RIA novosti.

On je rekao da se odluka Fiča ne može smatrati objektivnom budući da je ruska ekonomija dovoljno izbalansirana i da Rusija poseduje respektabilne rezerve medju kojima su i zlatne rezerve Fonda nacionalnog blagostanja.

Što se rezervi tiče, Fič ocenjuje da je Centralna banka Rusije zlatno-valutne rezerve zemlje 2014. godine smanjila za 120 milijardi dolara na manje od 390 milijardi i da će trošenje rezervi 2015. godine biti usporeno pa će one tokom ove godine biti smanjene za 75 milijardi na 315 milijardi dolara.

Fič ocenjuje da će ekonomija Rusije posle rasta od 0,6 odsto u 2014. godini imati pad od 4 odsto u 2015. godini, a da će inflacija u ovoj godini iznositi oko 8,5 odsto dok će ruski budžetski deficit porasti do 3,7 odsto BDP-a.

Dve naredne godine će za Rusiju biti veoma komplikovane i rast se neće obnoviti pre 2017. godine ocenjuje Fič a prenose ruski mediji.

Glavni uzroci teškoća ruske ekonomije su, po Fiču, pad cena nafte, zapadne sankcije i pad vrednosti rublje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com