Evroazijska ekonomska unija raspolaže sa 20 odsto svetskih rezervi gasa

Novoformirana Evroazijska ekonomska unija (EEU), koja je zvanično s radom počela 1. januara ove godine, raspolaže sa 20 odsto svetskih rezervi gasa i sa 15 odsto svetskih rezervi nafte.

Rusija, Belorusija i Kazahastan, aktuelne članice EEU, prema podacima za 2013. godinu raspolažu bruto domaćim proizvodom od skoro 2,4 biliona dolara. Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin je krajem 2014. godine izjavio da se ukupna „ekonomska aktivnost“ država članica EEU procenjuje na 4,5 biliona dolara.

EEU

Osnivanjem EEU predviđeno je da se između država članica nesmetano razmenjuju robu, usluge i radnu snagu.

Sedište Evroazijske ekonomske komisije će biti u Moksvi, pravosudni organi u Minsku, a finansijski regulatori u Alma-Ati.

Lukašenko, Nazarbajev i Putin

Dogovor o osnivanju EEU potpisan je u maju prošle godine i ona je naslednica Carinske unije, čije su članice takođe Rusija, Belorusija i Kazahstan. Ideja o povezivanju ove tri države u neku vrstu bescarinske i pre svega ekonomske unije datira još od 1994. godine, a njen tvorac je Nursultan Nazarbajev, predsednik Kazahstana.

Evroazijskoj ekonomoskoj uniji do kraja ove godine trebalo bi da se priključi i Jermenija, a u skorijoj budućnosti očekuje se i pristupanje Kirgistana. Ukrajina je trebalo da bude članica EEU, ali je zbog političkih promena u toj državi to sada praktično nemoguće.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com