Galetin: Cena pšenice u Srbiji se neće drastično menjati

Direktor Produktne berze Žarko Galetin rekao je za Ekonomske Vesti da ne veruje da će Rusija uvesti potpunu zabranu izvoza pšenice, a samim tim i cena pšenice u Srbiji će u narednim nedeljama ostati ista.

„Svakako da bi zabrana izvoza ruske pšenice uticala na svetska tržišta. To je nihov specijalitet da prevaljuju krizu i sve ono što ne valja na neka druga tržišta. Ali, Rusija je već izvezla značajne količine pšenice i sad postoje dva scenarija. Jedan je da ne uvedu zabranu izvoza u Egipat i Tursku, a Egipat je najveći uvoznik pšenice. Ako se taj scenario ostvari da oni otvore svoje tržište prema Turskoj i Egiptu posledica po svetsko tržište neće biti. A, ako Rusija potpuno zabrani izvoz onda se mogu očekivati ozbiljni problemi na svetskim tržištima. Ne kao 2010. godine, kada je, baš zbog Rusije, cena pšenice za četiri meseca porasla za 100 odsto. U svakom slučaju ruska odluka ne može da izazove potrese kao 2010. godine“, rekao je Galetin.

On je dodao da su cene pšenice u Srbiji slične cenama u regionu i da, ukoliko Rusija potpuno ne zabrani uvoz, većih oscilacija neće biti.

U nedelju je potpredsednik Vlade Rusije Arkadij Dvorkovič izjavio da će biti uvedene izvozne carine na pšenicu.

A, juče je predsednik Saveza za pšenicu Rusije Arkadij Zločevski izjavio je da je izvoz pšenice iz Rusije obustavljen prošle nedelje, Železnice Rusije obustavile su prevoz žita, a Ruska služba za nadzor poljoprivredne proizvodnje ne izdaje više fitosanitarne dozvole.

Trenutna cena pšenice u Srbiji je 22 dinara po kilogramu (bez PDV-a).

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com