Cipras u Berlinu 23. marta

U jeku nove grčko-nemačke medijske borbe, a sve u sklopu često otvorene netrpeljivosti ove dve dijametralno suprotne članice Evropske unije, nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je grčkog kolegu Aleksisa Ciprasa u Berlin. I on je taj poziv ekspresno prihvatio. Angela se, ma šta Grci mislili, ipak ne odbija.

Cipras će u Berlin doći 23. marta i tu će najverovatnije biti poznato hoće li Grčka dobiti novu tranšu pomoći od Evropske unije ili će doći do kraja puta. U Berlinu svakako neće biti doneta zvanična odluka, poslednju reč će dati Brisel, ali, kao što se i sam Cipras nada, u Berlinu se može doći do političkog rešenja za najveće evropsko ekonomsko pitanje.

U grčko-nemačkom medijskom sukobu, u kojem su glavni akteri ministri finansija dve države, Volfgang Šojble i Janis Varufakis, Angela Merkel nije učestvovala. Poput kraljice majke, a to svakako jeste u Evropskoj uniji, držala se po strani. Ipak, Grci joj još nisu zaboravili kada je svojevremeno, a dosta je prošlo od toga, njihovog sadašnjeg premijera, tadašnjeg opozicionara zakletog u prekidanje mera oštre štednje koje najjače propagira upravo vlada Angele Merkel, nazvala problematičnim.

Hoće li ga u Berlinu prevaspitati? Ili će Grčka napustiti čas finansija koji Nemačka drži. Znaćemo 23. marta.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com