Gašić: Nikada, u novijoj istoriji, namenska industrija nije imala ovako dobre rezultate

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikalnih organizacija privrednih društava Odbrambene industrije Srbije (OIS) i sindikalnih organizacija privrednih društava „FAM“, „14. oktobar“, „Trajal korporacija“ i „FAP“.
Gašić
Sastanak je bio prilika da se predstavnici sindikalnih organizacija informišu o statusu Nacrta zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, koji je u završnoj fazi usaglašavanja.
Pored toga, to je bila mogućnost da se upoznaju i sa aktivnostima Ministarstva u vezi sa odobravanjem zapošljavanja u privrednim društvima OIS prema zahtevu preduzeća, realizaciji konverzije dugovanja privrednih društava OIS i o aktivnostima na smanjenju rizika od nastanka akcidenata u delu privrednih društava OIS.
Gašić je tom prilikom istakao da nikada u novijoj istoriji Srbije, a naročito od 2000. do 2012. godine, nismo imali rezultate kao što se sada ostvaruju u fabrikama namenske industrije.
Da bi oni bili još bolji i da bi se uvećao broj fabrika namenske industrije, moramo da imamo širi konsenzus svih, a na prvom mestu radnika, ukazao je ministar.
On je, navodeći da po prvi put fabrike namenske industrije redovno plaćaju doprinose i uredno izmiruju plate zaposlenima, podsetio na to da je potpisan još jedan novi ugovor od 100 miliona dolara.
Govoreći o platama u fabrikama namenske industrije, Gašić je istakao da su one u konstantnom rastu u protekle tri godine.
On je naveo primer prosečne neto zarade u „Prvoj iskri“ iz Bariča koja u ovoj godini iznosi 59.459 dinara, a u 2014. godini je bila 57.809, a 2013. godine 53.797 dinara.
U „Prvom partizanu“ plata iznosi 54.236 dinara, „Krušiku“ 45.084, „Zastavi oružju“ 49.927, „Prvoj petoletki – namenska“ 34.309, „Slobodi“ 46.478, „Milanu Blagojeviću“ 47.492 i „Teleoptiku Žiroskopi“ 44.630 dinara.
Ministar je najavio da će na sastanku sa menadžmentom fabrika u narednim danima biti potpisani novi ugovori sa Vojskom Srbije, uz napomenu da dugove nastale do 2012. godine prema Vojsci Srbije te fabrike polaku izmiruju, a daju se i novi avansi, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com