Vojnim penzionerima vraćeno zakinuto povećanje penzija od 11,06 odsto

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas da će vojni penzioneri u Srbiji na novembarskim čekovima dobiti iznos veći za 11,06 odsto, na osnovu odluke Ustavnog suda koja je doneta zbog neravnomernog povećanja i usklađivanja penzija 2008. godine.

vulin

Vulin je na skupu u Domu Vojske Srbije najavio da će od januara 2016. godine penzionerima koji nisu tužili državu biti isplaćena i zaostala dugovanja, a u proseku dug je približno 304.000 dinara po penzioneru.

On je naveo da će na nešto više od 57.000 adresa vojnih penzionera i njihovih naslednika danas stići i detaljna objašnjenja.

Oni će u filijalma Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje moći da potpišu sporazume o vansudskom poravnanju i dug će im biti vraćen u jednoj rati već tokom januara 2016. godine, a oni koji ne potpišu taj sporazum neće imati pravo na isplatu duga, objasnio je ministar za rad.

Prema njegovim rečima, dug prema penzionerima i neravnopravnost u usklađivanju i povišici penzija koja se sada ispravlja potiče od 2008. godine, kada su civilnim penzionerima penzije bile uvećane za 11,06 odsto, ali su vojni penzioneri nakon objedinjavanja njihovog i civilnog fonda bili uskraćeni za celokupno povećanje i iznos na čekovima bio je veći za nešto više od četiri procenta.

Vulin je ukazao da je novac za isplatu dugovanja izdvojen je zahvaljujući uštedama u budžetu i za to neće biti potreban rebalans.

Za ovo ispravljanje nepravde prema vojnim penzionerima nismo digli kredit, nismo se zadužili, istakao je Vulin i ocenio da država time pokazuje da poštuje vojne penzionere, njihovu odanost Srbiji, i ispunjava datu reč.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da u tom ministarstvu više nema službenih putovanja za brojne delegacije i skupih reprezentacija.

Prema njegovim rečima to omogućava značajne uštede, pa će jedan od prioriteta biti i stambeno zbrinajvanje vojnih penzionera.

Samo tokom 2015. godine obezbedili smo 965 stanova, istakao je Gašić.

Predsednik Udruženja Vojnih penzionera Srbije Ljubomir Draganjac rekao je da je odluka o povećanju i usklađivanju vojnih penzionera zadovoljavajuća, a da će svaki eventualni problem biti rešavan preko institucija.

Draganjac je naveo da je oko 30.000 vojnih penzionera tužilo državu i da je na njima sada da odluče da li će potpisati sporazum o vansudskom poravnanju ili će nastaviti postupak.

Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović navela je da će u filijalama ove službe biti otvoreni posebni šalteri na kojima će vojni penzioneri moći da potišu sporazum, a potom će im dug biti isplaćen.

Kalinović je rekla i da neće biti redova, a procedura će biti jednostavna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com