Granica sa Hrvatskom: Dunav, Šarengradska ada, Vukovarska ada

Razgovori izmedju Srbije i Hrvatske oko spornih graničnih pitanja, koji bez uspeha i sa dugim prekidima traju od 2012. godine, obnavljaju se u aprilu. Oko toga su se, izgleda, složili i hrvatska predsednica i hrvatski premijer i predsednik Srbije tokom turbulentne posete Zagrebu ovog poslednjeg.

U izgled je stavljena i, s obzirom na dubinu razlika medju pregovaračima, sasvim izgledna arbitraža.

A kako stvari trenutno stoje? Zbog političkih promena u Hrvatskoj, pokušaja da dve strane usaglase sledeće razlike oko granice na reci Dunav, oko Šarengradske ade i Vukovarske ade nije bilo od 2011. godine:

NA DUNAVU se Srbija poziva na Zakon o AP Vojvodini kojim je utvrdjeno da se granica izmedju AP Vojvodine i Republike Hrvatske poklapa sa sredinom Dunava, od Madjarske do Iloka, pa predlaže da se granica utvrdi sredinom plovnog puta. To je u skladu sa medjunarodnim kriterijumima, kao dodatnim korektivnim faktorom budući da se radi o medjunarodnoj plovnoj reci.

Hrvatska strana, medjutim, liniju katastra smatra za tu bivšu administrativnu odnosno republičku granicu i to onog katastra uspostavljenog krajem XIX veka, koji Hrvatska vodi i danas.

Medjutim, u vreme nastanka tog katastra, na obe strane reke bila je ista država Austro-Ugarska, pa se time, po mišljenju srpske strane, može objasniti što je katastarska linija često prelazila sa jedne na drugu stranu reke. Katastrom, kao evidencijom, nastojalo se da se obuhvati celo imanje jednog vlasnika, koje je često moglo da se prostire na obe obale. Iako se vlasnička struktura kasnije menjala, ostala je prvouspostavljena granica katastra
Tu ima više katastarskih opština. Pa mešanja katastarskih opština postoje u somborskoj i apatinskoj opštini, pa kod Bača i Bačke Palanke, pored koje je Šarengradska ada.

ŠARENGRADSKA ADA se vodi i u našim evidencijama i u hrvatskim. Posle donošenja Zakona iz 1945. godine katastar, čija je prvenstvena funkcija bila popis imovine, trebalo je da se upodobi odredbama zakona. To je negde učinjeno, a negde nije. Šarengradska ada je nenaseljeno ostrvo malo veće površine. Tu se uglavnom nalaze privatna imanja i gradjana Srbije i gradjana Hrvatske. Deo ostrva je u vlasništvu Vojne ustanove Karadjordjevo.

SUVOZEMNI DEO GRANICE uglavnom problema nema sem što je naša strana predložila da se na sremskom suvozemnom delu granica utvrdi odstupajući od bivše medjurepubličke granice kako bi se stanovnicima sela Neštin i Vizić, koja su ispod Fruške gore na desnoj obali Dunava, omogućila normalna komunikacija s njihovim opštinskim centrom Bačkom Palankom na drugoj obali Dunava i kako bi se stanovnicima sela Ljuba omogućilo da do sela Sot (oba u opštini Niš) putuju našom, a ne hrvatskom teritorijom.

Srbija traži i da bolnica za decu ometenu u razvoju „Principovac” ne bude, kao sada podeljena bivšom republičkom granicom, nego da čitava pripadne Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com