Rascep zbog Vučića: Euforija u Lisinskom, ogočenje na HRT, u Banskim dvorima i Saboru

„Hrvatska je vaša domovina“, uskliknula je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pred delegatima Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkoj dvorani „Lisinski“.

„Živelo prijateljstvo hrvatskog i srpskog naroda“, uskliknuo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na istom mestu.

„Interkulturalni dijalog je život, ovo je danas početak života“, pridružio im se i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U istom tonu u Lisinskom su, praćeni frenetičnim aplauzom odobravanja, govorili i ostali govornici sve podsećajući na prijateljske srpsko-hrvatske slučajeve iz prošlosti.

Ovo oduševljenje ni najmanje nije zahvatilo Hrvatsku radio televiziju, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a ni dobar deo Hrvatskog sabora.

Plenković je nastavio da gradi svoj zahtev o nadoknadi ratne štete.

Plenković je ponovio svoj zahtev o ratnoj šteti.

HRT je emitovao govore Aleksandra Vučića iz 90-tih godina u kojima je on, na teritoriji nekadašnje RSK uzvikivao da to nikad neće biti Hrvatska i pominjao Veliku Srbiju.

Izveštač HRT-a je primetio da je Kolinda Grabar-Kitarović pred Srpskim narodnim većem rekla „Ja sam vaša predsednica“ i zaključio da je Kitarovićeva krenula „u lov na birače iz srpskog cenzusa“. Izveštač HRT-a se zapitao da li je do ove razmene ljubaznosti došlo iz nužde, zbog pritiska medjunarodne zajednice ili je sve iskreno i zaključio da je Kitarovićeva krenula u stvaranje osovine Beograd-Zagreb.

HRT je insistirao na izjavi Kitarovićeve o učesnicima protesta zbog posete Vučića Hrvatskoj: „Ne smemo dozvoliti da nam pojedinci s ruba političkog spektra diktiraju politiku“.

Ta je izjava već izazvala, a tek će po odlasku Vučića, brojne negativne reakcije u Hrvatskoj. Hrvatska predsednica će povodom nje još morati da polaže računa pred hrvatskim braniteljima i ne samo njima.

U Hrvatskom saboru su se takodje čuli glasni protesti zbog posete Vučića. Ne baš malo iznenadjenje predstavlja istup poslanika Bojana Glavaševića (SPD) koji je izjavio da odluka predsednice da „takvog čoveka pozove u posetu predstavlja poniženje za Hrvatsku“.

Glas razuma je neočekivano došao od bivšeg ministra inostranih poslova Mira Kovača koje je rekao da su Vučića izabrali gradjani Srbije i zapitao s kim bi Hrvatska trebalo da pregovara o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ako ne sa onim koga su izabrali gradjani Srbije?

Ispada da su hrvatska vlada i hrvatska predsednica u gorim odnosima nego Srbija i Hrvatska. Vučićeva poseta nije uzrok unutar-hrvatskog raskola, a da će biti korišćena pri obračunu konačnog rezultata, ne treba ni sumnjati.

U svakom slučaju, govor Kolinde Grabar-Kitarović u ponedeljak je bio premijerski par exellence, ona je čak preuzimala obaveze iz nadležnosti premijera, što svedoči o njenoj ambiciju unutar HDZ-a. U utorak se vratila vokabularu više predsedničkom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com