Granični prelaz Horgoš 2 ponovo otvoren

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter danas su, simboličnim uklanjanjem ograda, ponovo otvorili za saobraćaj prelaz Horgoš 2, koji je zbog migrantske krize bio zatvoren u prethodnih nešto više od mesec dana.

Stefanović i Pinter

Stefanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenio da je ovaj postupak primer dobre saradnje dveju zemalja, što potvrđuje činjenicu da odnosi nisu samo reči nego i konkretna dela.

On je, navodeći da migrantska kriza i dalje traje i da izbeglice istim rutama pokušavaju da stignu do zapadne Evrope, ponovio da očekuje veće angažovanje zemalja EU po tom pitanju jer je nemoguće da tranzitne zemlje preuzmu najveći deo tereta ove krize.

Ministar je ukazao na to da je potrebno međususedske odnose održati na visokom nivou, i dodao da je najvažnije da tranzitni putevi ka Zapadu, koji vode kroz Mađarsku, budu stalno otvoreni.

Pinter je naveo da su, ponovnim otvaranjem graničnog prelaza Horgoš 2, svi granični prelazi između dve zemlje u funkciji.

On je ujedno iskazao zahvalnost Stefanoviću na svim naporima uloženim na tom planu, i rekao da je otvaranje prelaza zavisilo od dobre saradnje između dve države, dva ministarstva i dve policije.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske je podsetio na to da su na ovom prelazu migranti 16. septembra pokušali da probiju granicu i ilegalno uđu u Evropsku uniju.

Granični prelaz Horgoš 2 najnoviji je prelaz između Srbije i Mađarske, koji je pušten u saobraćaj ovog proleća, u prisustvu ministara spoljnih poslova dveju zemalja Ivice Dačića i Petera Sijarta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com