Heritage: Srbija „umereno slobodna“

Srbija je napredovala na indeksu ekonomskih sloboda zauzevši 90. mesto, ali je i dalje ispod svetskog i regionalnog proseka, saopštila je u utorak Heritidž fondacija (Heritage Foundation) koja je listu sačinilia u saradnji s Vol strit džurnalom (Wall Street Journal).

Korupcija je u Srbiji i dalje široko raspostranjena i nedostatak nezavisnosti i transparentnosti u pravosudnom sistemu nastavlja da podriva vladavinu zakona i poverenje investitora, navodi se u izveštaju i dodaje da će tranziciju ka otvorenijoj i dinamičnijoj tržišnoj ekonomiji zahtevati značajnu posvećost dubokim istitucionalnim i strukturnim reformama.

U odnosu na prethodnu godinu Srbija je popravila rezultat za 0,6 poena s poboljšanjima u pet od 10 ekonomskih sloboda, medju kojima su sloboda od korupcije, imovinskih prava i monetarnih sloboda, dok je zabeležen „veliko pogoršanje u kontroli državne potrošnje“.

Srbija je od 43 rangirane evropske zemlje zauzela 37 mesto, navodi Heritidž fondacija.

U poslednjih pet godina Srbija je indeks ekonomskih sloboda podigla za dva odsto i sada je prvi put ušla u kategoriju „umereno slobodna“, s 90. mestom od 186 rangiranih.

U izveštaju se navodi da premijer Aleksandar Vučić nastavlja reforme budžeta, privatizaciju i evropske integracije.

Privreda Srbije je privukla značajne investicije u proizvodnju i usluge kako bi se integrisala u medjunarodni ekonomski sistem, ali je rast i dalje trom, dok je nezaposlenost velika.

U kategoriji slobodnih zemalja nalazi se pet država – Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Australija i Švajcarska.

Najbolje plasirane članice Evropske unije su Estonija na 8. mestu, Irska na 9, Danska na 11 i Velika Britanija na 13. mestu..

Najgore plasirana zemlja iz EU je Grčka na 130. mestu koja je i jedina članica Unije u kategoriji „uglavnom neslobodne“.

Sjedinjene Američke Države se nalaze na 12. poziciji.

Najgore plasirane zemlje na svetu su Severna Koreja, Kuba i Venecuela, koje su u kategoriji „represivne“. U toj kategoriji su dve evropske države – Belorusija na 153. mestu i Ukrajina na 162. mestu.

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com