EHCI: Zdravstvena zaštita u Srbiji odražava sumornu svakodnevnicu

Srbija je zauzela 33. mesto u Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu (EHCI) za 2014. godinu, u kojem je obuhvaćeno ukupno 37 država.

Arne Bjornberg, prvi čovek Health Consumer Powerhouse-a (HCP), istakao je da „zdravstvena zaštita u Srbiji odražava generalno sumornu svakodnevnicu“.

Arne Bjornberg

„Svi indikatori ishoda za Srbiju i dalje su označeni crvenom bojom, što je slučaj i sa Rumunijom. Treba se usredsrediti na poboljšanje osnovnih funkcija, kao što je smanjenje smrtnosti kod novorođenčadi. Rešavanje ‘jugoslovenskog nasleđa’ u vidu nejednakosti, korupcije, slabog pristupa i prenaglašenosti bolničkog lečenja iziskivaće ogromnu promenu u kulturi“, upozorava dr Bjornberg.

Neobaveštenost pacijenata, slab pristup i nepovoljni ishodi lečenja okrakterisani su kao glavne odlike zdravstvene zaštite u Srbiji.

„Mogu da se primete neka poboljšanja, kao što je bolji pristup lekarima primarne zdravstvene zaštite i poboljšanja u vezi sa podacima o delotvornosti. Srpski pacijenti mogu da imaju koristi od informacija koje o farmaceutskim proizvodima mogu da se pronađu na internetu“, navodi se u saopštenju EHCI-a.

Srbija je od maksimalnih 1.000 bodova dobila 473, ali je u odnosu na prošlu godinu napravila minimalni napredak od jedne pozicije.

Na vrhu EHCI liste je i dalje Holandija sa 898 bodova, a slede Švajcarska, Norveška, Finska i Danska.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com