Hitno promeniti poreske sisteme

Evropske integracije regiona zahtevaju hitnu reformu poreskih sistema, kako bi države Balkana razmenom informacija smanjile udeo sive ekonomije, ocenjeno je drugog dana Samita ministara finansija i guvernera koji se održava u Bečićima, prenosi RTCG.

siva ekonomija

Panel, na temu Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije, otvorio je direktor crnogorske Poreske uprave (PU), Milan Lakićević, koji smatra da se moraju reformisati poreske uprave svih zemalja u regionu kako bi se uspostavio bolji sistem razmene informacija o poreskim obveznicima.

On je ukazao i na značaj borbe protiv sive ekonomije za koju je rekao da funkcioniše po principu spojenih sudova i da za nju ne postoje granice.

„Crna Gora je 2013. godine započela borbu protiv ove bolesti i rezultati su već vidljivi“, rekao je Lakićević i dodao da je naplata poreskih prihoda znatno povećana, a poreska disciplina uspostavljena.

Vršilac dužnosti direktor Poreske uprave Srbije, Dragana Marković, saopštila je da je srpska Vlada 8. juna usvojila program transformacije Poreske uprave.

„Cilj ovih reformi je unapređenje efikasnosti naplate i kvaliteta usluge, smanjenje troškova, modernizacija informacionog sistema i definisanje sistemskih rešenja za naplatu poreza“, navela je Marković.

Prema njenim riječima, neće biti efekata u smanjenju nelegalnih tokova novca bez razmene informacija poreskih uprava u regionu.

„To je ključ da se smanji procenat učešća sive ekonomije, a i naš uslov za uspešne evropske integracije“, poručila je Marković i dodala da je udeo sive ekonomije u Srbiji oko 20 odsto.

Direktor Porezne uprave Hrvatske, Jasna Krof, podsetila je da je Hrvatska, kao članica EU, morala da reformiše poresku upravu i poreski sistem.

„Mi smo to morali da uradimo. Evropski standardi to nalažu i to je jedan od najvažnijih uslova za finansijsku konsolidaciju svake države“, poručila je Krof.

Zamenik direktora Poreske uprave Kosova, Nahit Šarku smatra da integrisanje regiona u EU može značajno da smanji nelegalne tokove novca.

„Moramo da suzimo prostor našim međusobnim komunikacijama za ilegalne biznise u ovom regionu“, poručio je Šarku.

Samit u Bečićima počeo je u petak panelom ministara finansija pod nazivom Finansijska konsolidacija u uslovima recesije ili sporog privrednog oporavka.

U petak je održan i panel guvernera Ključni izazovi za finansijsku stabilnost i monetarnu politiku u ovoj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com